Monta sivistynyttä ihmistä olet kohdannut?

Kuka on sivistynyt ihminen?

Siinäpä kinkkinen kysymys. Seuravaksi pitäisi nimittäin määritellä se, mitä se sana sivistynyt tarkoittaa. Aika monelle nousee heti kärkeen mieleen kuva ihmisestä, jolla on hyvä koulutus ja joka pukeutuu asiallisesti, käyttäytyy korrektisti ja hallitsee sosiaalisen vuorovaikutuksen protokollan. Noilla ominaisuuksilla varustettu ihminen kyllä pääsee pitkälle ja usein hän on myös enemmän tai vähemmän pidetty ihminen. Mutta, onko hän sivistynyt...

Kohtasin yhden sellaisen...

Tämä sivistynyt ihminen -ajatus tuli minulle mieleen kuluneella viikolla siitä syystä, että tapasin työni tiimoilta miehen, josta nousi mieleen sana sivistynyt. No, hän oli kyllä pukeutunut erittäinkin siististi, ja kyllä, hänen käytöstapansa olivat vähintäänkin hyvät. Mutta ainakaan minun asteikollani ei vielä noilla meriiteillä päästä sivistyneiden ihmisten sakkiin.

Se, mikä erotti tämän henkilön monesta muusta, oli tapa, jolla hän kävi kanssani keskustelua. Lähtökohta oli nimittäin se, että olin menossa tekemään juttua tästä henkilöstä, mutta matkalla sainkin tietää, että jutun näkökulma ja aihe olisikin hieman toinen, kuin mitä olin ajatellut. Tietenkään en ollut valmistautunut puhumaan tästä hieman teknisestä aiheesta.

Minun ei kuitenkaan auttanut muu, kuin mennä niin sanotusti tulta päin. Otsani oli henkisesti ja konkreettisestikin hieman hiessä, kun odotin tätä henkilöä toimistorakennuksen aulassa.

Koska minä en jaksa teeskennellä useinkaan, ainakaan kovinkaan pitkään, myönsin tälle henkilölle, että kotiläksyni keskustelumme aiheesta on tekemättä. Tämä henkilö sai minut kuitenkin tuntemaan itseni erittäin tervetulleeksi ja vieläpä kiinnostavaksi keskustelukumppaniksi. Ja vaikka aivan tasan tarkkaan kysymäni kysymykset olivat vähän sieltä täältä ja liiankin triviaaleja aiheeseen nähden, ei tämän henkilön tavassa vastata näkynyt merkkiäkään turhautuneisuudesta tai ylimielisyydestä. Oikeastaan päinvastoin, keskusteluhetki oli rento ja jopa innostava.

Mitä google kertoi?

Niinpä lähes niillä näppäimillä päädyin tutkailemaan taasen kerran netin ylenpalttisesta materiaalimerestä, mitä se kertoo minulle, kun kirjoitan googlen hakukenttään sanan sivistynyt ihminen.

Googlauksen tulos oli kuten arvata saattaa, tyyliä runsauden pula. Mutta, mikä parasta, lähes kaikissa aihetta käsittelevissä teksteissä (yksi niistä oli video) liitettiin sivistyneen ihmisen tunnusmerkkeihin ominaisuuksia, joista ykkösenä ei ollut ulkoinen habitus saatikka koulutus. Päärooliin nousivat erilaiset hyveet.

Tein asian helpoksi ja tässä teille tiivistettyä listaa otsikolla: Millainen on sivistynyt ihminen? Lista ei ole tehty missään prioriteettijärjestyksessä.

Sivistynyt ihminen:

 1. on kohtelias
 2. ymmärtää erilaisuutta ja kunnioittaa muiden mielipiteitä
 3. on rehellinen
 4. antaa tilaa toiselle ihmiselle
 5. kykenee asettumaan vastapuolen asemaan eli on empaattinen
 6. tiedostaa oikean ja väärän ja toimii eettisesti oikein
 7. on oikeudenmukainen
 8. kykenee mukautumaan erilaisiin tilanteisiin
 9. seuraa aikansa ilmiöitä ja ottaa tarvittaessa niihin kantaa
 10. kykenee hahmottamaan kokonaisuuksia
 11. on utelias ja vilpittömästi kiinnostunut ihmisistä ja ilmiöistä
 12. on nöyrä suhteessa tiedon runsauteen
 13. ei pluffaa, eikä esitä tietävänsä tai olevansa jotain, mitä ei ole
 14. ymmärtää luonnontieteelliset faktat, historialliset traditiot
 15. kykenee esittämään oikeita kysymyksiä
 16. kykenee tarkastelemaan asioita eri näkökulmista ja vieläpä kiihkottomasti.

Oletko kohdannut sivistyneen ihmisen?

Lopuksi kysymys: Monta sivistynyttä ihmistä sinä olet tavannut?

Jos puhun aivan totta, en itse ole useinkaan löytänyt sivistyneitä ihmisiä sieltä, missä niitä luulisi olevan, eli kouluista ja oppilaitoksista. On tyrmäävää huomata, että henkilöt, jotka opettavat muita, eivät välttämättä omaa edes niitä hyviä käytöstapoja, muista sivistyneen ihmisen tunnusmerkeistä puhumattakaan….

P.S. Mitä itseeni tulee, pyrin olemaan sivistynyt ja jopa omaan em. listan ominaisuuksista useitakin. Mutta kuten kirjailija Antti Nylén toteaa: ”Ne saattavat niin kun tosipaikassa pettää, niin kun ihminen voi muuttua pedoksi aika nopeesti.”

Eettistä pohdiskelua löytyy myös:

Hyvä, parempi, pahis...

Palautteen antamisen sietämätön vaikeus