#LettukahvilaKalliolinna

Savonlinnan hittiosastoa

Savonlinna on täynnä ihania pieniä paikkoja, jotka pitää ” löytää”. Yksi sellainen on Kasinonsaaren takana oleva Sulosaari ja saaressa majaa pitävä Lettukahvila Kalliolinna. Lettukahvila on somassa, vuonna 1889 rakennetussa huvilassa, joka jo itsessään on pieni nähtävyys.

Muistan kun kävelin ensimmäistä kertaa viisi vuotta sitten Sulosaareen tapaamaan tyyppejä, jotka olivat rohkeasti päättäneet perustaa tuonne piilossa olevaan huvilaan lettukahvilan. Ihastuin jo tuolloin paikkaan ja ideaan. Ja kun joka kesä käyn syömässä vähintään kerran noita suussa sulavia lettuja, koen tuon saman ensi-ihastuksen tunteen.

Kun tämän kesän ensi kerta koitti, matkassa oli juuri Kroatian matkalta palannut esikko. Kun hän siinä kertaili kävellessämme Kroatian ihanuuksia, en oikeastaan kuullut mitään. Ai, että miksi? No siksi, kun pieni kävelyreitti Kalliolinnaan on niin silmiä hivelevän kaunis, että se vie kuulon 😊

Tänä vuonna Lettukahvila Kalliolinnassa on viisi yrittäjää ja seitsemän työntekijää. Tiskin takana häärii vielä kaksi alkuperäistä lettukahvilan perustajaa, Elina Lammassaari ja Elina Autio. Kolme muuta yrittäjää ovat tällä hetkellä Liisa Nivala, Pekka Lammi ja Vesa Filppula.

Sulosaari on yksi saarista, joista käytetään nimeä Onnellisten saaret. En tiedä miksi, mutta Sulosaarella olo tuntuu todella onnelliselta. Ja kun saan eteeni ihanan letun, onnellisuus suorastaan pursuilee. Ja lettukahvilan tyypit – hekin näyttävät aidosti onnellisilta puuhissaan. Tässä paikassa on pakko olla ripaus taikuutta…

Yleensä olen valinnut syötäväkseni letun makealla täytteellä – armoton sokerihiiri kun olen. Mutta nyt päätin ottaa suolaisen lettuversion, sillä aamupäivällä olin jo täyttänyt sokerikiintiöni syömällä esikon tuomia tuliaiskarkkeja. Täytteeksi valitsin ”tahnan”, jossa oli aurinkokuivattua tomaattia, valkosipulia, artisokkaa ja kalamati-oliiveja. Lotta otti puolestaan täytteeksi vaahterasiirappia ja kermavaahtoa. Molempien letut olivat täydellisiä. En usko, että mistään muualta maailmasta saa näin hyviä lettuja.

Letun kyytipojaksi otin kahvia. Lettukahvilan kahvi ei ole mitä tahansa kahvia, vaan se on keitetty guatemalaiselta Las Crucitas -nimiseltä tilalta tulevista kahvipavuista. Tila sijaitsee Santa Rosassa. Kahvissa käytetään vain kahta papulajia: bourbon ja katuai. Kahvi paahdetaan ja jauhetaan Savonlinnassa Papai kahvipaahtimossa. Koska olen kahvin suurkuluttaja, enkä suostu juomaan huonoa kahvia, voin vakuuttaa, että tämä kahvi on HYVÄÄ: pehmeän ja raikkaan makuista. Lotta puolestaan valisti juomaksi Laitilan sitruunalimonaadia.

Kalliolinnan Lettukahvila on minusta yksi Savonlinnan viehkeimpiä paikkoja keskellä keskustaa – ellei jopa viehkein. Sulosaari ylipäätään on paikka, jossa jokaisen savonlinnalaisen olisi syytä käydä. Saari sopii hienosti retkikohteeksi eri-ikäisille, sillä reitit ovat pääosin erittäin helppokulkuisia.

Tästä pääset kurkkaamaan Lettukahvila Kalliolinnan antiin ja myös Facebookista löydät ihania tunnelmapaloja kahvilasta. Ei muuta kuin menoksi – suunta kohti Sulosaarta 😊

P.S. Lettukahvila Kalliolinna on avoinna joka päivä 10-19 aina 19.8. saakka!