Oletko tullut miettineeksi?

Tänään tutkailin maapalloa numeroiden valossa

Maailman väkiluku on tällä hetkellä noin 7,6 miljardia. Tätä kirjoittaessani (11.8., noin kello 12) tänä vuonna on syntynyt reilu 85 miljoonaa ihmistä ja kuollut reilu 35 miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa, että maapallon väestö on lisääntynyt noin 50 miljoonalla ihmisellä.

Maapallon väkiluvun kasvu tarkoittaa sitä, että rakkaan Telluksemme tulisi kyetä tuottamaan entistä enemmän ravintoa asukkailleen. Kuitenkin pelkästään tänä vuonna maapallon metsistä on kadonnut yli 3 miljoonaa hehtaaria, viljelykelpoista maata olemme menettäneet eroosion takia yli 4 miljoonaa hehtaaria ja maata on aavikoitunut yli 7 miljoonaa hehtaaria.

Ei siis ihme, että maailmassa on tälläkin hetkellä yli 800 miljoonaa aliravittua ihmistä ja että tänäänkin tällä hetkellä (kun kirjoitan tätä) on kuollut nälkään jo 15 000 ihmistä ja joka hetki kuolee lisää. Samoin noin 850 miljoonaa ihmistä on vailla puhdasta juomavettä.

Paradoksaalista kuitenkin, että yli 800 miljoonan aliravitun ihmisen vastapainoksi maailmassa on noin 1,6 miljardia ylipainoista ihmistä, yli 700 000 miljoonaa sairaalloisen lihavaa ihmistä ja että pelkästään Yhdysvalloissa tänään tällä hetkellä on käytetty jo noin 280 miljoonaa dollaria ylipainosta johtuvien sairauksien hoitamiseen.

Vaikka nallekarkit eivät koskaan taida mennä tasan, voisi olla edes jossakin määrin kohtuullista miettiä omia päivittäisiä valituksen aiheitaan ja mahdollisia puutteita. Sillä, minusta tuntuu vahvasti siltä, että iso osa meidän ns. länsimaisten hyvinvointivaltioiden ihmisten valituksen aiheista ovat ylellisyys, josta suuri osa maapallomme ihmisistä ei edes ole tietoisia.

Joten, tänään: juon puhtaan juomaveden tietoisesti ja nautiskellen, syön ruokani huolellisesti pureskellen, ihailen kaunista luontoa, käyn suihkussa lotraamatta vettä ja olen tyytyväinen voidessani painaa pääni pehmeään tyynyyn.

P.S. Noita yllä luettelemiani mielenkiintoisia maapalloa koskevia lukuja löytyy täältä.