Omaa paikkaa etsimässä

Mikä minusta tulee isona?

Ei ole helppoa etsiä paikkaansa nykymaailmassa, jos on koskaan ollutkaan. Tällä hetkellä meidän perheessä mietitään tuota oman jutun löytymistä urakalla, sillä esikoinen on kevään abi ja keskimmäinen puolestaan käy lukion ensimmäistä luokkaa. Mutta hänenkin on jo pitänyt tehdä kauaskantoisia kurssivalintoja. Välillä on siis säpinää riittänyt iltapalapöydässä, kun aiheesta on käyty keskustelua.

Mieli muuttuu

Esikoinen päätti käydä lukion 3,5 vuodessa. Siitä käytiin pieni juttutuokio, koska itse olin tuon 3 vuoden kannalla. Mutta kun hän perusteli näkökantansa, sopi se minulle vallan mainiosti. Yksi syy oli se, että Taidelukiossa on taideaineista (esikko on musiikkilinjalla) johtuen normilukiota enemmän kursseja, ja hän halusi valmistautua kirjoituksiin rauhassa. Lisäksi hän muutti hieman suunnitelmiaan kirjoitettavien aineiden suhteen. Tämä siksi, että hän palasi mahdollista toiveammattia miettiessään lapsuutensa ajatukseen siitä, että hänestä tulee pianoa soittava lastenlääkäri. Oikeastaan hän luopui tuosta ajatuksesta vasta lukion ykkösellä, ja teki sitten ne kurssivalinnat sen perusteella ja tiputti mm. biologian kursseja pois. Päädyttyään toiveammattipähkäilyssä takaisin lapsuuden ajatukseen, oli Lotalla kiire tehdä suunnankorjausta, jonka myötä hän nyt sitten pänttää noita pudottamiaan bilsan kursseja ja kirjoittaa bilsan syksyllä.

Päämäärä lisää elämän merkityksellisyyttä

Keskimmäinen on luonteeltaan sellainen listoittaja (tekee siis do do -listoja). Hänelle on tärkeää tietää, mitä, missä ja ennen kaikkea milloin hän tekee. Keskimmäinen on siten jo pitkään ahdistellut sitä, ettei hänellä ole haisuakaan siitä, mikä hänestä tulee isona. Kunnes, nyt kuluvalla viikolla sain häneltä onnea pursuavan Watsapp-viestin: minusta tulee kätilö. Ja sitä seurasi muutama muu viesti. Koska tämä keskimmäinen on hyvin sensitiivinen ja tunteella elävä, koki hän tämän oivalluksen parantaneen hänen elämänlaatuaan ratkaisevasti. Sillä nyt hän herää aamuun tietoisena siitä, että hänellä on tietty päämäärä.

Ja onhan se niin, että vaikka elämässä tärkeintä pitäisi olla se kulloinkin käsillä oleva hetki, tuo onnea myös se, että meillä on jokin tarkoitus elämässämme. Ja kuten taannoin eräässä postauksessa pohdinkin, ei se tavoitteen tavoittelu syö onnea siitä kulloinkin käsillä olevasta hetkestä.

Kun valinta koskee omaa tulevaisuutta, ei se ole ikinä helppo rasti. Toisaalta pitäisi muistaa, että noille valinnoille on annettava mahdollisuus myös muuttua. Jos joku valinta osoittautuu vääräksi tai itselle epäsopivaksi, on kyettävä tekemään suunnanmuutos.

Kannustan pitämään kiinni unelmista

Sekin on hyvä muistaa, ettei kukaan toinen voi tehdä valintoja puolestasi. Mottoni on, että niin kauan kuin täällä synnytään ja kuollaan yksin, ei kukaan voi tulla sanomaan, mitä siinä välissä valitset. Äitinä voin antaa tukea, neuvoja ja vinkkejä sekä jakaa tietoani ja elämänkokemustani, mutta ennen kaikkea tehtäväni on rohkaista, valaa uskoa ja kannustaa lapsiani pitämään kiinni unelmistaan.

Ja siinä matkalla on minusta hyvä pitää mielessä se, että pysyy rehellisenä itselleen. Minusta yksi hyvä elämänfilosofia löytyy myös vanhasta Kalervo Halosen ja Vexi Salmen tekemästä kappaleesta Maailma on kaunis, jonka on esittänyt mm. Irwin Goodman.

"Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus
On vapautta kuunnella metsän huminoita
Kun aamuinen aurinko kultaa kallioita
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
On vapautta valvoa kesäisiä öitä ja katsella hiljaisen haavan värinöitä
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
Maailma on kaunis ja hyvä elää sille
Jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus
On vapautta istua iltaa yksinänsä
Ja tuntea tutkia omaa sisintänsä
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
On vapautta vaistota viesti suuremmasta
Ja olla kuin kaikua aina jatkuvasta
Ja elää elämäänsä, ja elää elämäänsä
Maailma on kaunis ja hyvä elää sille jolla on aikaa ja tilaa unelmille
Ja mielen vapaus, ja mielen vapaus"

- Kalervo Halonen/Vexi Salmi -

(Lähde: https://www.lyrics.com/lyric/23090840)