Rättänää kesäyössä

Mustikkakukkoa ja sinisiä hetkiä

Suomen kesä on lyhyt, mutta ah niin ihana. Minä pidän erityisesti kesäilloista. Tai pikemminkin suviöistä, joissa voi kuulla enemmän luonnon ääniä kuin päivällä. Pidän tästä alkukesän öiden utuisasta hämärästä, jonka ympäröimänä kaikki ikävä tuntuu olevan jossakin kaukana. Sininen hetki – siinä on taikaa.

Hetki 1

Ja koska tämä kesä on lyhyt, pitää nauttia jokaisesta hetkestä. Tapoja on monia. Esimerkiksi eilen sunnuntaina talon hiljettyä jo aikaa sitten, kaivoin pakastimesta viime kesän mustikoita. Sekoitin kulhossa voita ja sokeria. Lisäsin sekaan ruisjauhoja ja hippusen leivinjauhetta. Jaoin taikinan kahteen osaan (maistelin – oli hyvää). Painelin toisen taikinapallon uunivuoan pohjalle ja reunoille. Toisesta taikinapallosta kaulitsin piirakalle kannen. Pyörittelin mustikat pienessä määrässä perunajauhoja ja sokeria. Kippasin mustikat vuokaan ja peittelin ne kaulitsemallani taikinakannella. Siinä se oli – rättänä eli mustikkakukko valmiina uuniin laitettavaksi.

Hetki 2

Ja hetki jatkui - saunassa. Saunassa heitin kiukaalle vettä. Kiuas puheli sihisten ja päästäen höyryjä. Siinä sivussa omatkin mielen päällä olevat kiristykset tulivat hikenä ihon pintaan ja haihtuivat pois. Sauna – olisiko siinä yksi suomalaisen ihmisen sielunmaiseman peruspilari ja yksi sininen hetki?

Hetki 3

Puolen yön aikaan istuin miehen kanssa parvekkeella. Söimme höyryävää rättänää. Kuu kurkisti männynoksien takaa. Lokki kirkui kauempana järvellä. Sanoinko jo, että Suomen kesäyöt – niitä ei voita mikään.

Mitä rättänään tulee, on se yksi minun suosikkiherkuistani. Sitä paitsi sehän on suorastaan terveellinen. Mustikkaa ja ruista. Ja niin suomalainen.

Sinistäkin sinisempi hetki

Tiesitkö, että tänään 28.5. juhlitaan satavuotiasta Suomen lippua? Nyt viimeistään olisi siis syytä vetää tuo upeaakin upeampi lippu salkoon. Samalla voit kaivella pakastimestasi ne vihoviimeiset mustikat ja leipoa päivän kunniaksi rättänää. Siitä tulee varmasti yksi kesäsi sininen hetki. Tässä sinulle kylkeen ohje.

Rättänä, 4-6 annosta

Tarvitset pienehkön uunivuoan

125 g voita

½ dl sokeria

2,5 dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ l mustikoita

1 rkl perunajauhoja

½ dl sokeria

Ohje

Sekoita voi ja sokeri. Lisää ruisjauho-leivinjauheseos. Jaa taikina kahteen osaan. Vuoraa toisella osalla vuoan pohja ja reunat. Kaulitse toisesta osasta piirakalle kansi. Kannattaa kaulita esim. leivinpaperilla, josta sen voi laittaa suoraan piirakan päälle. "Rumpsauta" mustikat perunajaukossa ja sokerissa ja laita piirakan täytteeksi. Sitten vain piirakkakansi päälle ja uuniin. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin puoli tuntia. Nauti jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Erityisen hyvää mustikasta myös täällä: Marenkisen hyvä mustikkapiirakka