Saa olla rauhassa!

Nuoriso-osaston vuoden loppurutistus on ohi. Lotta ja Emma pääsivät lomanviettoon perjantaina ja Luukas ja Salla puolestaan lauantaina. Syyslukukauden loppua ja joululoman alkua on ainakin tässä perheessä odotettu kuin kuuta nousevaa, kuten sanonta kuuluu. Stressin laukeaminen on myös synnyttänyt pientä kitinää, mutta vähitellen ollaan siirtymässä lomamoodiin. Onneksi - ainakin näin sijaiskärsijän roolista katsottuna...

Joululoman alkaminen näinkin aikaisin ennen joulunpyhiä on hyvä asia. Se tarkoittaa sitä, että saamme rauhassa valmistella jouluherkkuja, ostaa muutaman lahjapaketin ja siivota ehkä nurkkia. Emma ja Lotta aloittivat herkkujen valmistamisen perjantaina, ja lopputuloksena oli todella upea piparkakkutalo. Suomalais-italialaisella parivaljakolla yhteistyö keittiössä näyttää sujuvan, eikä ainakaan toistaiseksi kananmunat ole lennelleet seinille.


Mitä tuohon rentoutumiseen tulee, olen saanut Emmasta itseni veroisen saunomisen ystävän. Lauantaina päätimme nimittäin Gym42:lla vedetyn treenin jälkeen kokeilla  kuntoilupaikan infrapunasaunan "löylyjä". Istuimme 60 asteen lämmössä sallitun maksimiajan, eli 40 minuuttia. Päälle kylmä suihku ja heps - niin keho kuin mielikin oli kokenut melkoisen puhdistuksen. Jouluna Emmalle on tiedossa jälleen uusi saunakokemus, sillä tarkoituksenani on käydä ostamassa pari saunavastaa lähikaupan pakkasaltaasta. Siinä sitten viedään saunominen taasen uudelle tasolle.

Jouluna meillä on luvassa isohko perhejoulu. Se tarkoittaa noin pariakymmentä ihmistä. Ja tässäkin on nyt turvauduttava muoti-ilmaisuun, jota en ajatellut koskaan käyttäväni: se on parhautta :). Jos joku nyt miettii, että tämän perheen äiti-ihminen saa laittaa sitä kystä kyllä ihan urakalla, niin yksin puurtamisesta ei onneksi ole kyse. Periaate "jokainen tuo pöytään jotain syötävää" on toiminut oikein hyvin, ja ruokaa on riittänyt vielä seuraavillekin päiville.

Näin loppuun - ikään kuin jouluajatuksena - haluan nostaa esille suomalaisuuteen liittyvän kulttuuripiirteen, jonka arvoa ei aina tule näin suomalaisena ajatelleeksi. Emman mukaan suomalaisuudessa on nimittäin hyvää se, ettei aina tarvitse olla niin sosiaalinen, ei edes porukassa. On ihan okei vetäytyä omaan rauhaan ja olla puhumatta yhtään mitään kenellekkään. Kukaan ei tule ihmettelemään ja kysymään, onko jotain vialla, niin kuin Italiassa.

Ja kun maailmanmenoa katselee, on pakko todeta, että onneksi täällä Suomessa saa edelleen olla ylipäätään melko rauhassa. Siinä sitä on joululahjaa kerrakseen!

Rauhaisaa joulunaikaa kaikille ja kaikkialle!