Shindo-hoito löytää perille

Japanilainen hoitomuoto

Kuva: Hoitola Uusi Kuu

Kävin maanantaina taas pitkästä aikaa shindo-hoidossa. En tarkkaan muista, mutta ensikokemus hoidosta ulottuu noin 16 vuoden taakse. Sen jälkeen olen käynyt hoidossa epätasaisen tasaisesti. Hoitaja oli silloin ja on edelleen Hoitola Uusi Kuun Arja Immonen, joka taitaa tuntea kroppani jokaisen kipupisteen paremmin kuin minä itse.

Mikä sitten tuo shindo-hoito on? Kuten nimestäkin voi päätellä, shindon kotimaa on Japani. Itse tekniikan takaa löytyy nainen nimeltä Kazuko Kuratomi, joka kehitti hoitomuodon ikään kuin vahingossa etsiessään keinoja helpottaa tyttärensä astmaa ja allergioita. Shindo-hoidossa hoitaja ei varsinaisesti hiero hoidettavaa. Kyse on oikeastaan painelutekniikasta, jossa hoitaja käyttää tilanteen mukaan muun muassa omaa kyynärpäätään, polveaan tai jalkateräänsä. Toki painelun lisäksi hoitoon kuuluu muitakin tekniikoita. Hoidon perustana on ajatus kehossa kulkevista meridiaaneista, joihin syntyneitä tukoksia hoitaja pyrkii avaamaan. Shindo hoitaa siten fyysisiä kipu- ja jännitysoireita, mutta samalla se hoitaa myös mieltä.

Hyvinvointia keholle ja mielelle

Omakohtainen kokemukseni on se, että kehon kolotukset ja jäykkyydet jäävät jo yhdellä hoitokerralla futonpatjalle. Lisäksi hoito on niin rentouttava, että sen toivoisi jatkuvan loputtomiin. Joissakin kohdissa ja varsinkin hoidon alussa hoito voi toki tuntua kipeän makealta. Itse tykkään siitä, että hoito saa tuntua, mutta ei tietenkään niin paljon, että hoito kääntyy itseään vastaan. Tärkeää on, että hoidettava kertoo hoitajalle sopivasta voimasta. 

Jokaisella hoitajalla on varmasti oma persoonallinen hoitotapansa. Minulle Arjan käsittely sopii kaikin tavoin. Samoin minulle on tärkeää, että hoidon tekijä on tuttu. Voin siis olla hoidossa täysin rennosti. Välillä tulee myös purettua hoidon aikana omia mielen päällä olevia asioita. On kiva tietää, että hoitaja on paitsi osaava myös luotettava.

Usein käyn Arjalla, kun keho tuntuu olevan todella jumissa ja mielessä on stressiä. Nyt olen päättänyt aloittaa uuden vuoden suomalla itselleni hoitoja enemmän kuin kerran puolessa vuodessa. Siispä suuntaan uudestaan Arjan luokse jo perjantaina. Askel kevenee jo sitä asiaa miettiessä 😊

Shindo-venyttelyllä vireäksi

Shindoon kuuluu myös venyttelyharjoituksia. Kävin vuosia sitten aktiivisesti kerran viikossa venyttelyryhmässä, mutta sitten tuo hyvä rutiini jäi kiireisen arjen jalkoihin. Venyttelyliikkeitä on vain kuusi, mutta ne ovat tehokkaita. Parasta venyttelyissä oli kiireetön tunnelma ja pitkät venytykset, joissa kirjaimelliesti puhallettiin kireydet kehosta pois. Ja ohjaaja kiersi painelemassa ja avustamassa venytyksiä. Pitäisiköhän taas aloittaa...

Muista hoitaa kehoasi - se kyllä muistaa

Se mitä tällä kirjoituksella haluan tuoda esille, on se, että kaikille löytyy varmasti se sopivin tapa hoitaa kehoa. Joku hyötyy klassisesta hieronnasta ja toinen urheiluhieronnasta. Pitää muistaa sekin, että eri hoidot on tarkoitettu hieman eri tarkoituksiin. Jos kaipaat perushierontaan vaihtelua, kannattaa ihan ehdottomasti kokeilla shindoa.

Tärkeintä kuitenkin on, että muistat arjessa antaa huomiota kehollesi ja pysähdyt kuulostelemaan, mitä sille kuuluu. Jos hoidot eivät syystä tai toisesta nappaa, ota ohjelmaan sitten vaikka säännöllinen makoilu lempeissä löylyissä saunan lauteilla jalat ylhäälle nostettuna tai rauhalliset venyttelyt iltalenkin jälkeen :)