Syksyinen "kasvismättö" taipuu myös vegaanille

Tästä ruuasta tuli perheen ehdoton hitti. Ja ennakkoluulojakin satiin karisteltua. Ensinnäkin kiitos Hertta Pauliinalle, jonka blogista bongasin enchiladojen ohjeen ja siitä sitten muokkasin kasvisenchiladas-ohjeen eli tuttavallisemmin syksyisen kasvismätön. Tämä kasvisversio sai alkunsa siitä, että perheessä on enemmän kasvisruokaa syöviä. Päätimme esikon kanssa pienen neuvonpidon jälkeen vaihtaa jauhelihan suussa rapsahtaviin kasviksiin. Ja pakko myöntää, onnistuimme todella hyvin. Vuoka melkein nuoltiin puhtaaksi. Seuraavalla kerralla kokeilemme uusia kasviksia. Tässä kuitenkin settiä, joka valloitti piintyneen lihansyöjänkin makuhermot.

Ja jos haluat ruuasta täysin vegaanisen, korvaa kerma kaurakermalla, juusto vegaanijuustolla ja hunaja ripauksella intiaanisokeria. Kermaviilin voit puolestaan vaihtaa vaikkapa kaurafraicheen. Niin ja muista, että maustamalla tujummin saat tulta kitusiin ja hien virtaamaan.

Kasvisenchiladas

6-8 kpl täysjyvätortillalettuja

Täyte:

1−2 sipulia

2 isohkoa kynttä valkosipulia

2 porkkanaa

1 pieni kesäkurpitsa

1 punainen paprika

maun mukaan raejuustoa

½ pussia tacomaustetta.

Kastike:

1 (390 g) purkki paseerattua tomaattia

2 valkosipulinkynttä

1,5 dl kasvislientä (vesi+kasvisliemikuutio)

loraus hunajaa tai rapsaus sokeria (1 rkl)

loraus kermaa (voi jättää pois).

Täytteeseen ja pinnalle:

1 pss/250 g juustoraastetta (oman mieltymyksen mukaan: cheddar, mozzarella tms.)

kermaviiliä tai smetanaa täytettävän tortillaletun päälle.

Ohje:

Kastike: Kuumenna 1,5 dl vettä ja lisää siihen kasvisliemikuutio (itse käytin Reformin luomukasviskuutioita). Lisää liemeen hienonnettu valkosipuli ja paseerattu tomaatti (esim. yrttimaustettu hyvä, jota tässä ohjeessa käytetty). Anna kiehua seoksen pienellä lämmöllä. Lisää loppuvaiheessa loraus kermaa ja hunajaa.

Täyte: Kastikkeen muhiessa pese ja pilko kaikki kasvikset kohtuullisen pieniksi ja kuullota ne öljyssä pannulla (itse käytin rypsiöljyä). Kun kasvikset ovat hieman pehmenneet, mausta ne valmiilla mausteseoksella (½ tacomaustepussi) tai valitsemillasi mausteilla.

Kokoaminen: Voitele sopivan kokoinen uunivuoka öljyllä. Aloita letun täyttäminen sivelemällä sen pinnalle smetanaa/kermaviiliä. Laita täyte ”viiruksi” enemmän toiselle reunalle. Ripottele täytteen päälle juustoraastetta. Kääri lettu kohtuullisen napakalle rullalle ja aseta se uunivuokaan sauma pohjaa vasten. Kun uunivuoka on täynnä täytettyjä tortillakääröjä, kaada kastike koko komeuden päälle. Ripottele vielä lopuksi pinnalle juustoraastetta.

Paistaminen: Kypsennä uunin keskitasolla 200 °C lämmössä noin 20 minuuttia.

Vinkki: älä hauduta kasviksia pannulla liian pehmeiksi, sillä tortillat maistuvat paremmilta, kun hampaille jää pureskeltavaa.

Nauti vihreän salaatin ja raikkaan veden kera. NAM!

Niin ja täppää alla olevaa tähteä, jos kolahti!