Sadonkorjuuaika tarjoaa runsauttaan ruokapöytään

Syksyn värejä lautasella

Helppoa ja hyvää. Tuolla lauseella mainostetaan usein ruokaohjeita. Todellisuus saattaa osoittautua joskus tarua ihmeellisemmäksi. No otan kuitenkin riskin ja mainostan, että seuraava ruoka on helppo valmistaa ja hyvää syödä. En nimittäin nykyisin jaksa väkrätä keittiössä tuntitolkulla.

Tämä helppoa ja hyvää syntyi siitä, että piti jotain täytettä saada vatsaan näin sunnuntainakin. Kaivettuani jääkaappia, sieltä löytyi yksi suippopaprika, punasipuleja, porkkanoita, kukkakaali, paketti maisseja (jäänne kesän grillikaudelta), omenoita ja pottuja. Pakkasessa puolestaan oli Pirkan paistovalmiita kalaleikkeitä (hätävaran hätävarana) Siinähän se menu sitten olikin.

Pesin ja pilkoin kasvikset uunivuokaan, lorauttelin päälle oliiviöljyä ja hunajaa sekä riputtelin hitusen suolaa. Koko komeuden työnsin 200-asteiseen uuniin noin puoleksi tunniksi. Liedelle laitoin kiehumaan pottuja. Odotellessa tein kasviksille soosin kermaviilistä. Ja kasvisten kaveriksi paistoin pannulla noita hätävarana olleita valmiita kalaleikkeitä.

Uunikasvikset

Pese ja tarvittaessa kuori 4–5 porkkanaa, keskikokoinen kukkakaali, 1–2 paprikaa, 2–3 omenaa, 1–2  sipulia, maissia tai mitä tahansa jääkaapista löytyviä kasviksia.

Pilko kasvikse melko suuriksi suupaloiksi ja lado ne uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöjyä ja hunajaa ja mausta maun mukaan suolalla.

Paista 200 °C:ssa noin 20–30 minuuttia.

Kermaviilikastike

1–2 isohkoa valkosipulin kynttä murskattuna

töräys sinappia

ropsaus suolaa

hipaus mustapippuria

loraus hunajaa

tiraus sitruunamehua

Sekoita mausteet kermaviiliin, tarkista maku ja anna tekeytyä hetki jääkaapissa.

Kyytipojaksi sopii…

Uunikasvisten kanssa voi syödä ihan mitä tahansa: kalaa, kanaa, lihaa… Ja kyllä kasvikset riittävät ateriaksi sellaisenaankin. Itse otin kasvisten, kalan ja pottujen kaveriksi vielä silliä, sillä silli on... no, silliä. Taisipa lautaselle eksyä myös muutama amerikkalainen suolakurkku. Namia.

Yksi suurimmista syksyn suosikkiruuistani on kuitenkin syksyinen kasvismättö :)