Tärppejä hyvinvointiin - eli mitä ei missään nimessä kannata tehdä

Hyvä elämä...

Netin ihmeellisestä syöveristä hyppäsi silmilleni artikkeli, jossa listattiin seikkoja, jotka tekevät elämästä hyvän. Tai enneminkin artikkeli luetteli asiat, joita jokaisen kannattaa lakata tekemästä voidakseen hyvin. Ja koska minä haluan voida hyvin, luin tuon klikkiotsikolla varustetun jutun. Artikkeli löytyy täältä, jos haluat käydä alkuperäistä vilkaisemassa.

...on kokemuksia

Aivan ensimmäiseksi artikkeli kehottaa vähentämään kulutusta aineellisiin asioihin. Sen sijaan pitäisi kuluttaa kokemuksiin. Allekirjoitan. En muista elämästäni niinkään materiaalisia juttuja, vaan muistan huippuhetkiä, jotka liittyvät juurikin kokemuksiin. Sellaisia ovat esimerkiksi lasten syntymät.

...aitoutta

Toisena kohtana artikkeli varoittaa antamasta itsestään ulkokultaista tai epäaitoa vaikutelmaa. Sellaiseen upotessaan on vaarana, että ihminen kadottaa itsekin itsensä. Totta, nyt vanhemmiten olen antanut itselleni luvan olla se, joka olen. Minua ei esimerkiksi kiinnosta olla vakavanaamainen aikuinen (viittaus kirjaan Pikku prinssi), koska se on vaan niin kaukana persoonastani. Haluan hullutella, hassutella ja kokea lapsenomaista iloa pienistä jutuista.

...ennakkoluulottomuutta

Kolmantena listassa oli kehotus sanoa ”kyllä” useimmille asioille. Totta tämäkin. Paitsi, joskus se saattaa johtaa ehkä hieman ahdistaviin tilanteisiin. Löysin itseni tuossa taannoin muun muassa puhumassa rallienglantia eräälle esittelyvideolle. Olin ehdottomasti mukavuusalueeni ulkopuolella – mutta – palkinnoksi sain tutustua aivan huikeisiin ihmisiin ja minulla oli todella hauskaa.

...aitoa ystävyyttä

Neljännessä kohdassa artikkeli varottaa tuhlaamasta aikaa epäaitoihin ystäviin. ÖÖÖ – mihin ystäviin? Leikki sikseen. On minulla jokunen ystävä ja osan kanssa pidän jopa yhteyttä. Kaikkia heitä yhdistää se, että he ovat aitoja omia itsejään. Eivätkä luultavasti ainakaan pahasti ole nöksähtäneet, vaikka välillä menee pitkiä aikoja, ettei minusta kuulu mitään…(introvertin ekstrovertin ongelma).

...ajan käyttämistä itselle tärkeisiin asioihin

Syyllisyyttä ei myöskään artikkelin mukaan kannata tuntea siitä, ettei aika riitä kaikkeen. Niinhän se on, että aika on rajallista ja se olisi suunnattava niihin asioihin, joilla on merkitystä ja joista itse kukin pitää.

...turhan kriittisyyden unohtamista

Myös turha kriittisyys olisi unohdettava. Tässä kohtaa artikkeli viittaa siihen, ettei ihmisiä pitäisi arvioida ulkoisen habituksen perusteella. Monta kertaa olen kyllä saanut todeta, että käsitys ihmisestä muuttuu, kun hän avaa suunsa. Suuntaan ja toiseen…

... mitähän ne muutkin sannoo - EI näin

Seitsemäntenä kohtana artikkeli varottaa perustamasta tekemisiä sille, mitä muut ajattelevat. Tätä pitäisi kyllä noudattaa enemmän. Mitä piip väliä sillä on, mitä naapurin Tiina on mieltä tekemistäsi ratkaisuista, sillä itsehän sinä elämäsi joudut elämään ja kantamaan tekojesi seuraukset. Ja mietipä, mitä upeita asioita voit saavuttaa toteuttamalla omia jopa utopistisia haaveitasi, kun et takerru liikaa muiden mielipiteisiin.

...unelmiin uskomista ja niiden toteuttamista

Kahdeksas kohta kehottaakin toteuttamaan unelmat, ne erikoisimmatkin. Sillä yhtään suurmiestä tai -naista ei olisi syntynyt, ellei näillä ihmisillä olisi ollut rohkeutta uskoa omiin visioihinsa. Tässä kohtaa olen ottanut jo pari askelta. Painatin muutama vuosi sitten kirjoittamani joulusatukirjan viime joulun alla uudistettuna. Ja otin vihdoin työn alle e-kirjan, jonka aiheena on kokemuksemme vaihtarin isäntäperheenä.

Että näillä opeilla onneen - mene ja tiedä, mutta ei noiden vinkkien mukaan elämisestä voi haittaakaan olla :)