Tehokas hoitopolku nivelrikkoon ja välilevyongelmiin

Toivoa nivelrikosta ja välilevyongelmista kärsiville

Tämä postaus on tehty yhteistyössä fysioterapiayritys FysioKulman kanssa.

Aika moni meistä ajattelee, että kremppamme ja vaivamme ovat luonnollisia ikälisiä, jotka on vain hyväksyttävä osaksi vanhenemisprosessia tai sitten ne pistetään vaikkapa ylipainon syyksi. Myös itse olen kuullut itseni päästävän suustani kommentin: ”Kai sitä jo tässä iässä pitääkin niveliä pakottaa ja lonkkaa kivistää.”

Juu, mutta kun ei välttämättä pidä. Ja koska olen enemmän kuin kiinnostunut siitä, että voisin viettää tulevat vuoteni mahdollisimman kivuttomana ja toimintakykyisenä, tartuin jälleen kerran tyytyväisenä mahdollisuuteen saada lisää tietoa asiasta. Erityisen otettu olen siitä, että savonlinnalainen fysioterapia-alan asiantuntija FysioKulma on huomannut kiinnostukseni ja pyysi minua kuuntelemaan Medilife Klinikan fysioterapeutti Bengt Kevinin ja hänen entisen asiakkaansa Virpi Ukkosen pitämää luentoa. Luennon aiheena oli se, miten ihmisten nivelongelmia, ja varsinkin suomalaisilla yleistä nivelrikkoa, voidaan hoitaa.

Kokonaisvaltainen hoitoprosessi

Fysioterapeutti Bengt Kevin esitteli nivelrikon syntymekanismia.

Bengt on kehitellyt yhteistyössä Suomen Funktionaalisen lääketieteen instituutin kanssa nivelrikko- ja selkäkuntoutuksen hoitopolut, jotka todistettavasti tarjoavat asiakkaalle vastinetta. Hoito perustuu ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon. Parasta tässä kaikessa on se, että Bengt on itse paras todiste hoitopolun toimivuudesta, sillä miehen selän välilevyt olivat ennen hoitoprosessia kohtuullisen huonossa kunnossa.

En lähde tässä postauksessa auki kirjoittamaan koko hoitoprosessia. Tärkeässä roolissa on asiakkaan tilanteen alkukartoitus, jossa hyödynnetään mm. röntgenkuvia. Samoin fysioterapian osaamisalueet ovat käytössä koko prosessin ajan. Vaiheittain se yksinkertaisuudessaan etenee kuitenkin seuraavasti:

  • Tulehduksen poisto
  • Kivun hoito ja hoitavien liikkeiden ja liikkumisen mahdollistaminen
  • Kuormitusvirheiden korjaaminen, esim. pohjallisten teko
  • Fysioterapeuttiset kudoskäsittelyt
  • Laadukkaat ja tehokkaat lihaskunto- ja liikkuvuusharjoittelut aluksi ohjatusti ja jatkossa itsenäisesti
  • Ravintotehosteiden tarpeen määrittely ja muun muassa ravintoneuvontaa

Ja jo tässä kohtaa voin paljastaa, että nyt tuota uraauurtavaa hoitoprosessia on saatavilla FysioKulmasta. Mutta mennäänpä ensin Bengtiin.

Haastaa vanhat käsitykset

Kun kuuntelin Bengtin luentoa, sen viesti tuntui enemmän kuin järkeenkäyvältä. Nimittäin, aika monta kertaa nivelrikossa hoitona on iso kasa vahvoja, jopa huumaavia särkylääkkeitä ja sitten lopulta se leikkaus. Hoidossa on jotenkin päässyt unohtumaan se, että nivelrikossakin kivun syynä on tulehdus. Bengt korostikin, että hoidon alussa tärkeintä on se, että tuo tulehdus saadaan poistettua.

Tulehduksen hoito ja oikeat ravinteet

Q Medi Europen Sanna Elsinen esitteli nivelten hoitoon kehitettyjä QMedin tuotteita.

Miksi näin? Koska nivelrusto tarvitsee korjaantuakseen hyviä rakennusaineita ”huoltoluukun” eli suun kautta, mutta tulehtunut nivelrusto ei kykene niitä käyttämään hyödyksi. No tämä tarkoittaa sitä, että tulehduksen haltuunoton jälkeen/samanaikaisesti keholle tarjotaan niitä aineita, joita se tarvitsee uuden rustopinnan rakentamiseen. Tämä olikin minusta se luennon yllätysviesti: jos ihmisellä on vähääkään jäljellä elävää rustokudosta, voidaan sitä lähteä elvyttämään ja lisäämään.

Nivelrikon hoitamiseen ei riitä se, että syömme summassa ostamiamme vitamiini-/hivenaineita. Hoitoprosessiin kuuluu täsmätuotteet, joilla kaikilla on oma tärkeä tehtävänsä paranemisprosessissa. Tilaisuudessa oli esillä nämä tuotteet, joista varmasti tärkein oli QMedin nivelpaketti 1. Lisätietoa löydät tästä linkistä. Pakettia saa 20.4. saakka alennuksella FysioKulmasta.

FysioKulma valmiina palvelemaan

FysioKulman henkilökuntaa Bengtin koulutuksessa.

FysioKulman koko henkilökunta on käynyt Medilifen koulutuksen,ja nyt meillä savonlinnalaisilla on ihan omilla kulmilla mahdollisuus saada nivelrikkoon ja selän ongelmiin hoitoa, joka tarjoaa vaihtoehtoa jatkuvalle särkylääke- tai leikkauskierteelle. Virpi ja Bengt totesivat molemmat, etteivät ole Suomea kierrellessään kohdanneet yhtä monipuolisilla ja nykyaikaisilla hoitovälineillä varustettua fysioterapialaitosta.

Nivelasiat kiinnostavat ja koskettavat monia

Vakavista nivel- ja selkäongelmista kärsinyt Elämäsi liiton puheenjohtaja Virpi Ukkonen kuntoutui uudelleen työkykyiseksi kokonaisvaltaisella kuntoutuksella.

Nivelasiat kiinnostivat ihmisiä, sillä FysioKulman ulkopuolelle järjestetylle luennolle oli tullut kymmeniä kuuntelijoita. Aika moni heistä kuunteli hievahtamatta Virpin kertoessa nivelrikosta, jonka seurauksena hän menetti työkyvyn alle 50-vuotiaana. Nykyisin aikaisemmin kepeillä ja inva-taksilla liikkunut eläväinen nainen kiertää puhumassa Medilifen hoito-ohjelmasta ympäri Suomea perustamansa Elämäsi liiton puheenjohtajana. Virpi kertoi pitävänsä kävelykeppejä kodin ovenpielessä muistutuksena siitä, miten huonossa jamassa hän vielä viisi vuotta sitten oli. ”Kun tapasin Benkun, asetin tavoitteeksi, että menen vihille ilman keppejä. Ja näin myös tein.

Nivelasiat kiinnostivat Savonlinnan Selkäyhdistyksen puheenjohtaja Aulis Leskistä ja hänen vaimoaan.

Luennolla juttelin myös Savonlinnan Selkäyhdistyksen puheenjohtaja Aulis Leskisen ja hänen vaimonsa kanssa. Aulis piti aihetta mielenkiintoisena ja uskoi, että tieto uudesta hoitoprotokollasta leviää varmasti yhdistyksen sisällä.

Bengt Kevin keskusteli Annaleena Niemisen kanssa nivelongelmista.

Myös Annaleena Nieminen keskusteli Bengtin kanssa luennon jälkeen. Häntä kiinnosti erityisesti se, mitä annettavaa funktionaalisella lääketieteellä olisi  osteoporoosin hoitoon.

Yhteenvetoa

Nivelrikko ja erilaiset muut rankaan liittyvät vaivat ovat meille suomalaisille tuttuja. Itse mietin aika toisella tavalla tämän info-paketin jälkeen esim. nivelrikosta. Juttelin Bengtin ja Virpin kanssa pitkään aiheesta, ja molemmat olivat vakuuttuneita siitä, että yhä enemmän tullaan tulevaisuudessa painottumaan hoitoihin, joissa pureudutaan syihin, eikä pelkästään oireiden hoitoon.

Tässä kohtaa voin vain onnitella meitä savonlinnalaisia FysioKulman kaltaisista paikoista, jotka pyrkivät pysymään kehityksen kärjessä palveluissaan. Ja saa näitä palveluja käydä ihailemassa ja kokeilemassa muualtakin päin Suomea. Sillä - ihan joka kaupupungista ei vastaavaa paikkaa löydy!