Tiesitkö, että selkäkivun syy voi olla syylä jalkapohjassa?

Katse jalkoihin päin

Minua on jo pitkään vaivannut vasemman jalan päkiässä kovettuma, josta olen tehnyt itsediagnoosin: ihoon painunut syylä. Googlailin aiheesta ja päädyin odottamaan, josko tuo syylä paranisi ihan itsekseen. Näin kuulemma usein tapahtuu. No eipä käynyt odotetusti. Päinvastoin kovettuma paksuuntui raspauksesta huolimatta ja oli alkanut vaikuttaa jo kävelytyyliini.

FysioKulman jalkaterapeutit Mari Huoman ja Krista Parkkonen ja tyytyväinen asiakas.

Olin jo tammikuussa sopinut savonlinnalaisen fysioterapiayritys FysioKulman kanssa, että tulen tutustumaan jalkaterapiaan, jolla voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä monenlaisia alaraajaongelmia. Ja, minullahan oli tämä ongelma, joka tarjosi mitä parhaimman näkökulman jalkaterapiaan.

Huomio 1. Syylä, poikittaiskaaren laskeutuma ja "pari" suonikohjua

Olen käynyt jalkahoidossa viimeksi noin kymmenen vuotta sitten (kyllä – häpeän tunnustaa, sillä aihetta olisi ollut) ja muutoinkin jalat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Joten, hieman arkaillen ojensin rakkaat ”kulkimeni” jalkaterapeutti Mari Huomanin käsiin. Aivan ensimmäiseksi Mari kysyi alaraajaongelmistani. Mainitsin hänelle tuosta syylästä sekä suonikohjuista (kiitos geenit ja kolme raskautta). Lisäksi oikea lonkan seutu oli kipuillut jo parisen viikkoa.

Digitaalinen 3 D -laite skannaa jalat millintarkasti.

Mari lähti selvittämään ongelmiani tekemällä minulle alaraajakartoituksen. Tähän liittyen hän testasi alaraajojen toimintaa. Ja uskokaa pois, ammattilainen kykenee sanomaan paljon jo siitä, miltä jalkasi näyttävät tai miten seisot ja kävelet. Lisäksi Mari testasi sen, onko jaloissani mahdollista pituuseroa. Lopuksi Mari kuvasi jalkaterät digitaalisella 3 D -laitteella. Laite todellakin skannasi jokaisen millin tassuistani, ja jopa se syylä sai kokonaan uuden ulottuvuuden (painunut sinne hieman peremmälle…). Kuvissa näkyi selkeästi myös jalkaterien ja varpaiden muodot ja asennot.

3 D -laitteen skannaamasta kuvasta näkyy jalkaterän mahdolliset ongelmakohdat.

Tässä tutkimuksessa ei ilmennyt suuria ongelmia, paitsi se syylä…Niin, ja että ikä oli jo hieman liu’uttanut kantapään luontaista rasvasuojaa sivuille. Samoin jalan poikittaiskaari oli madaltunut ja pikkuvarpaan ulkosyrjillä oli havaittavissa pientä räätälin pattia (onneksi ei ollut sitä sisäsyrjällä yleistä vaivaisenluuta, sillä räätälin patti kuulosti niin paljon nätimmältä). Mari väläytti myös mahdollisuutta, että iso syylä voi aiheuttaa virheasennon jalkaterään kipua varottaessa. Se puolestaan muuttaa kävelyn niin, että kipu voi tuntua jopa selässä asti…

Huomio 2. Laskimoverenkierrossa ei ongelmaa

Tarvitaanko täällä kenties lääkinnälisiä hoitosukkia? Laskimoverenkierron mittaus on helppo ja kivuton toimenpiden moderneilla laitteilla.

Koska minulla on niitä suonikohjuja ja ikälisiäkin jo on, teki Mari minulle alaraajojen laskimoverenkierron mittauksen. Nykyaikaisella tekniikalla homma oli hoidettu parissa minuutissa. Sain puhtaat paperit, vaikka ykköstason tuen lääkinnällisestä hoitosukasta saisin kevennystä jaloilleni. Menee harkintaan.

Hoitosuunnitelma: jalkahoito ja...

Kovettumille kyytiä Marin ammattitaitoisissa käsissä.

Testeistä pääsin sitten siihen omasta mielestä ehdottomaan hitti-osastoon eli jalkaterapeutin tekemään jalkahoitoon, joka alkoi ihanalla jalkakylvyllä. Kylvyn jälkeen Mari poisti jalkapohjista kuolleen ihosolukon veitsellä ja hiomalla. Myös syylä ja sen ympärillä ollut kovettuma-alue sai kyytiä. Lisäksi vasemman ukkiksen kynnen vierestä löytyi pieni syylän alku, jolle sanottiin heipat. Luonnollisesti kynnet saivat oikean pituuden ja hionnan. Ja ah – hoito sai täyttymyksen kovettumarasvalla tehdyllä jalkahieronnalla.

...erikoispohjalliset omiin tarpeisiin

Krista suunnittelee pohjallistani Marin tilauksen mukaan.

Koko homma huipentui siihen, että minulle valmistettiin yksilölliset FootCare-erikoispohjalliset jalkateristä otettujen kuvien perusteella. FysioKulman Pentti Happonen on ideoinut ja kehitellyt pohjallisen, jolla voidaan hoitaa monentyyppisiä jalkojen ongelmia. Pääsin myös seuraamaan, miten jalkaterapeutti Krista Parkkonen valmisti pohjalliseni yrityksen omassa tuotantoyksikössä. Pakko sanoa, että henkinen hattuni nousi ylös muutamaankin otteeseen prosessia seuratessa.

FysioKulma tekee yhteistyötä lukuisten fysioterapia- ja jalkaterapiayritysten kanssa pohjallisten tiimoilta 32 paikkakunnalla. Yhteistyö on helppoa, sillä valmistus tapahtuu lähettävän osapuolen ”sähköisen reseptin” pohjalta. Luonnollisesti yhteistyötahot ovat saaneet koulutuksen, jotta pohjalliset valmistuvat takuuvarmasti oikeilla tiedoilla.

FootCare-erikoispohjallinen valmistetaan jokaiselle yksilöllisesti ammattilaisen tekemien mittausten ja haastattelun perusteella.

Krista muistutti, että FootCare-pohjallinen ei ole mukavuuspohjallinen, vaan sen ensisijainen tehtävä on hoitaa jotain jalan ongelmaa, esimerkiksi edesauttaa hermopinteen vapautumista sekä poistaa jalan kipuja. Lisäksi muun muassa reumapotilailla ja diabetesta sairastavilla pohjallisella voi ennaltaehkäistä jalan ongelmia.

Lopputulos: kevyet askeleet

Ei mikään turha reissu!

Omasta mielestäni olen aina kävellyt ns. hyvillä kengillä. Mutta, kun laitoin ulkoilukenkiini nuo yksilölliset FootCare-pohjalliseni, en voinut kuin hokea: ihanat, ihanat, ihanat. Se tunne, kun jalka asettuu kenkään kuin hansikas ja tuki tuntuu juuri oikeissa kohdissa, on nimittäin oikeasti mahtava. Nyt muutaman päivän testailun jälkeen tiedän todellakin, miltä jalassa on tunnuttava, kun siinä on oikeanlainen jalkine (lue oikeanlainen pohjallinen).

Kuten postauksen pituudesta näkyy, jalat ovat joskus pääasia. Ja tästä aiheesta voisin kirjoittaa vaikka kuinka paljon. Jalkojen merkitys koko kehon hyvinvoinnille on todella tärkeää. Ja kun puhutaan jalkaterapiasta, puhutaan ammattialasta, jossa on kyse terveydenhuollollisesta näkökulmasta jalkojen terveyteen.

Vinkki: Jalkojen hyvinvointipäivä FysioKulmassa

Vinkkinä lukijoille, FysioKulmassa on runsaasti tarjolla tietoa jalkojen terveyteen liittyvistä seikoista 22.3. ja vieläpä koko päivän ajan. Paikalla on myös muita kuin FysioKulman omia asiantuntijoita aina kenkien valmistajista lähtien. Jalkojen hyvinvointipäivän tarkempi sisältö löytyy vaikkapa täältä.

P.S. Jalkani syylä on nyt Marin tehohoidossa. Yksi jäädytyskerta takana ja sitten seuraillaan, tarvitaanko uusintaa.