Tiramisu hellii makunystyröitä

Meidän perheen keittiössä tehdään viikoittain jotain suussasulavaa herkkua. Joskus se voi olla hieman tavallisesta reseptistä tuunatut sämpylät ja joskus se on hieman syntisempi herkku, jonka tekemisessä ei  kermaa ja voita säästellä. Viikonloppuna yhden jos toisenkin alkoi tekemään mieli tiramisua. Minä sitten läksin metsästämään lauantai-iltana raaka-aineita lähikaupoista. Vaan hupsista keikkaa, olennainen raaka-aine eli savoiardikeksit olivat hyllyistä loppuneet. Emme kuitenkaan luovuttaneet, vaan sunnuntaina suuntasin astetta suurempaan markettiin, jossa sitten noita keksejä oli.

Joskus vuosia sitten, kun en ollut vielä kokeillut itse tuota tiramisun tekemistä, ajattelin sen olevan jotenkin erityisen vaikeaa. Mutta eihän se ole. Itse asiassa se on hyvin helppo herkku. Valmistamiseen ei millään saa kulumaan puolta tuntia enempää. Ja mitä useammin herkkua tekee, sitä nopeammin se valmistuu. Esikon näppärissä käsissä valmista tulee noin 20 minuutissa.

Joten, ei kun leipomaan.

Raaka-aineet (+ isohko suorakaiteen muotoinen vuoka)

1 paketti savoiardikeksejä (400 g)

3 dl (noin) vahvaa kahvia (jos mahdollista, käytä espressoa)

2 pakettia mascarponejuustoa (á 250 g)

1 dl sokeria

4 kpl kananmunia

½ dl viiniä (makeahko jälkiruokaviini, esim. manteli-, kahvilikööri tms.)

Aloitus

Varaa raaka-aineet sekä vuoka valmiiksi, keitä vahvaa kahvia ja jätä se jäähtymään.

Täyte

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita keltuais-sokeri-vaahtoon mascarponejuusto ja sitten valkuaisvaahto.

Valmistus

Mausta jäähtynyt kahvi makeahkolla jälkiruokaviinillä (meillä sitä ei ollut, ja korvasimme sen lorauksella viskiä - toimii myös).

Kastele keksit kahvissa ja asettele vuoan pohjalle.

Kun pohja on jotakuinkin keksien peitossa, kaada päälle noin puolet täytteestä.

Tee toinen kerros. Hunnuta tiramisu vielä tummalla kaakaojauheella.

Anna vetäytyä jääkaapissa muutama tunti (väh. kaksi tuntia, mutta enempi parempi ainakin allekirjoittaneen mielestä).

Vinkkejä

Tällä ohjeella täytettä tulee runsaasti. Keksejä myös tuossa 400 g:n paketissa runsaasti. Teimmekin isohkon vuoan lisäksi kaksi pientä tiramisuannosta laseihin. Käytännössä tiramisun voikin rakentaa em. ohjeella ihan minkälaiseen astiaan tahansa.

Meidän mielestä tiramisu on parhaimmillaan, kun se saa vetäytyä jääkaapissa yön yli. Valitettavasti tällä kertaa tiramisusta löytyi aamulla jääkaapista vain hajut. Syyllistä etsitään edelleen :)

Niin, ja muista täpätä tähteä, jos vesi herahti kielelle...