Vihdoin!

Tästä se siis alkaa. Yhteinen vuotemme Emman kanssa. Emma kotiutui meille lauantaina 20.8. Emman piti saapua linja-autolla Helsingistä Savonlinnaan jo perjantaina 19.8. Matkaan tuli kuitenkin jo alkumetreillä mutkia, sillä Emman lento Roomasta Lontooseen oli myöhässä, ja hän ei ehtinyt enää aiotulle jatkolennolle Helsinkiin vaan lähtö oli muutamaa tuntia myöhemmin.Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että Emma vietti ensimmäisen yönsä Suomessa hotellissa Vantaalla. Täällä Suomen AFS:n toimistossa ei kyllä ymmärretty sitä, että vaihto-oppilaiden oli lennettävä Lontoon kautta, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Emma on kotona. Ja kiitos AFS:lle, jonka porukka hoiti mutkat suoriksi täällä Suomen päässä!

Palataanpa hetkeksi kohtaamisemme alkumetreille. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen haimme Emman autolla Mikkelistä, johon hän saapui junalla. Voin vakuuttaa, että juna-asemalla odotellessa meillä kaikilla oli perhosia vatsassa enemmän tai vähemmän. Mutta voin myös vakuuttaa, että nähdessämme kuvista tutut iloisesti hymyilevät kasvot, jännitys katosi lähes saman tien. Lämmin pitkä halaus puolestaan kertoi siitä, että melko tiivis yhteydenpito ennen tapaamista ei ollut mennyt hukkaan. Whatsappailu siis todellakin kannatti!

Automatka Mikkelistä Savonlinnaan sujui nopeasti jutellen. Kyydissämme tuli myös toinen italialainen vaihto-oppilas, joka jäi omaan host-perheeseensä matkalla. Molempien ensivaikutelma Suomesta junan ikkunasta käsin oli kuuleman mukaan vaikuttava. Meille niin tutut järviset metsämaisemat taisivat saada jo näin alkuun kaksi uutta fanittajaa.


Jännitys helpotti vihdoin!


Matkatavaroiden purkamisen jälkeen kävimme porukakalla läpi AFS:n listaamat asiat. Niihin kuului muun muassa perheen lapsia koskevat velvollisuudet. Ainoa kohta, josta hieman neuvottelimme, oli se, kuka vaihtaa perheessämme kissanhiekat? (Meillä ei ole kissaa...). Lista on mielestäni hyvä, ja sen läpikäyminen heti alkuun todellakin kannattaa.

Ja melkoisen mutkattoman oloisen nuoren naisen olemme perheemme täydennykseksi saaneet. Ja rohkean myös. Emma meni nimittäin heti saapumispäivänsä iltana saunaan, joka oli hänelle tuttu ainoastaan sanana. Ja tänään hän pulahti uimaan järveen. Uiminen järvessä on toki meille suomalaisille ihan arkipäiväinen juttu, mutta Emmalle se oli vasta toinen kerta hänen elämänsä aikana.

Kulttuurivaihto on siis päässyt hyvin alkuun. Huomenna Emmalla on edessä jännittävä päivä, sillä hän aloittaa opinnot Savonlinnan Taidelukiossa. Lotta ja Emma ehtivätkin jo eilen piipahtaa koululla, ettei jännitys olisi niin suuri. Tässä kohdassa voikin jo kiitellä Taidelukion tapaa ottaa vaihto-oppilaat vastaan. Ei nimittäin tarvitse pelätä, että vaihtari jäisi jotenkin heitteille, sillä sen verran hyvin opinahjo asiat hoitaa. Mutta siitä tekstiä ehkä vähän tuonnempana. Kaiken kaikkiaan - hyvä alku meillä Emman kanssa!

Tästä se lähtee...