Viisautta etsimässä

Viisauksista viisautta

Olen aina tykännyt lukea ns. elämänviisauksia. Viisaudet voivat olla peräisin jostakin kulttiasemaan nousseesta kirjasta, ne voivat olla otteita elokuvasta tai ne voivat olla jonkun ihmisen sopivana hetkenä lausumia sanoja, jotka ovat jääneet elämään ajasta toiseen.

Syy, miksi luen noita viisauksia, on se, että ne asettavat usein murehtimani asiat oikeaan perspektiiviin. Tuolloin isona pitämäni murhe kutistuu olemattomaksi. Toisinaan viisaudet auttavat minua kulkemaan eteenpäin sitä polkua, jonka olen valinnut. Koska en ole oikeastaan missään kohtaa elämääni valinnut polkua, jossa ei jo etukäteen näy tiellä risuja ja männynkäpyjä. Toisinaan taas en ole tajunnut valinneeni tuota risukkopolkua, vaan se risuisuus on tullut ilmi siinä polulla astellessa.

Viime aikoina olen saanut lohtua viisauksista, joissa korostetaan sitä, että ihminen voi tehdä virheitä, eivätkä nuo virheet tee hänestä mitenkään epäkelpoa kansalaista. Seuraavia Jim Collinsin sanoja lukiessani syvennyin miettimään sitä, miten parempi paikka maailma olisikaan, jos emme keskittyisi etsimään aina sitä syntipukkia, saatikka syyttelemään kanssakulkijoita milloin mistäkin.

"Kun menneitä päätöksiä ja niiden seurauksia arvioidaan kriittisesti syntipukkia kuitenkaan etsimättä, on edetty suuri harppaus kohti ilmapiiriä, jossa totuus tulee kuulluksi. Jos yrityksessä on oikeat ihmiset, syyllistä ei tarvitse etsiä juuri koskaan, vaan analysoinnissa voidaan keskittyä virheiden ymmärtämiseen ja niistä oppimiseen."

- Jim Collins -

"Ihminen voi epäonnistua monta kertaa, mutta epäonnistuja hänestä tulee vasta sitten, kun hän alkaa syytellä muita."

- John Burrough -

 

Mitä virheisiin tulee, en enää pelkää niiden tekemistä. En halua olla lapsilleni malli ihmisestä, jonka teflattuun ulkokuoreen ei ole tullut säröjä missään kohtaa elämää. Haluan olla esikuva ihmisestä, joka uskaltaa ottaa riskejä, uskaltaa tehdä virheitä ja on tarpeeksi rohkea jatkamaan kaikesta oppimastaan rikastuneena elämää eteenpäin hymyillen ja ehkä hitusen vahvempana.

”Ei kukaan opi tekemättä virheitä. Mitä parempi tyyppi on kyseessä, sitä enemmän hän tulee tekemään virheitä – sillä sitä enemmän hän kokeilee uusia asioita. En koskaan ylentäisi sellaista henkilöä korkeisiin tehtäviin, joka ei ole tehnyt virheitä, suuriakin sellaisia. Muussa tapauksessa hän suoriutuisi enintään keskinkertaisesti, ja mikä on vakavampaa, ei osaisi nähdä virheitä ajoissa eikä korjata niitä.”

- Peter F. Drucker –

Arvostelusta. Tässä kohtaa elämää olen kohdannut paljon arvostelua. Arvostelu voi olla rakentavaa tai ihan vain tuhoavaa. Miten valitettavan usein oma hyvällä tahdolla tehty teko tai sanat onkin luettu joksikin ihan muuksi. Miten usein olenkaan joutunut toteamaan, että tehtyäni asioita omalla tavalla olen tullut tallanneeksi tahtomattani jonkun varpaille. Menee vain hetki sen ymmärtämiseen, että oivallat sen. Syytä ymmärrät kuitenkin vain harvoin. Tässä kohtaa voi vain ajatella, että vastapuoli tarvitsee toisen mitätöimistä nostaakseen itseään. Ja onhan se todella vaikea taitolaji itse kullekin; olla rakentavasti eri mieltä. Ehkä tässä auttaisi se, että eri mieltä ollessaankin meistä jokainen voisi katsoa keskustelukumppaniaan lempeyden ja hyväksynnän silmälasien läpi.

"Oman koon mittari: Kuinka pieneksi minun täytyy mitätöidä toinen, jotta näkyisin itse?"

- Anneli Laine -

"On yllättävää, miten moni ihminen kulkee läpi elämänsä ymmärtämättä sitä, että heidän tunteensa muita kohtaan ovat seurausta heidän tunteistaan itseään kohtaan. Jos et ole sinut itsesi kanssa, et ole sinut toistenkaan kanssa."

- Sydney J. Harris –

Yksi ehkä tärkeimpiä elämänajatelmiani tiivistyy kuitenkin seuraavaan Nelson Mandelan lausumaan viisauteen. Vaikka aika ajoin tämän filosofian mukaan eläessä on tullut märkää rättiä naamaan, on sen viitoittamana helpompi elää ainakin itsensä kanssa 😊

"On hyvä odottaa muilta hyvää, toimia siltä pohjalta, että muut ovat rehellisiä ja kunniallisia, sillä kun heihin suhtautuu sillä tavoin, houkuttelee usein esiin rehellisyyttä ja kunniallisuutta."

- Nelson Mandela -

Nämä ja monet muutkin viisaudet saavat minut ymmärtämään enemmän kanssakulkijoitani ja ennen kaikkea itseäni. Minä voin aina itse valita sen, miten toimin tai miten reagoin asioihin. Minä itse ensisijaisesti voin pyrkiä olemaan se tyyppi, joka hajottamisen sijaan rakentaa.