Budjetilla paratiisiin?

Malediivit. Valkoisia puuterihiekkaisia rantoja ja turkoosina kimmeltävä meri. Pinnan alla kalaparvet sateenkaaren kaikissa väreissä. Ihan täydellinen paratiisi ja useimmalle se once in a lifetime-loma. Matkatoimiston nettisivuja selaillessa silmiin iskee meren päälle rakennetun bungalovin lisäksi suhteellisen suolainen hinta. Ilman vuosien säästämistä haaveen voi siis unohtaa. Vai pitääkö?

No ei, koska budjetillakin pääsee paratiisiin. Hyvässä lykyssä puolella siitä hinnasta mitä pulittaisit parin viikon resorttilomasta. Se tarkoittaa lomailua resortin sijaan paikallisen väestön asuttamalla saarella, jossa pääset tutustumaan malediivilaisten asukkaiden elämänmenoon. Malediiveillä suurin osa hotelleista on rakennettu omille saarilleen resorteiksi, joista löytyy all inclusive, alkoholijuomat, hulppeat majoitukset ja kovemmat hinnat. Paikallisten saarella majoitut pieneen hotelliin, syöt paikallisissa ravintoloissa (ilman alkoholia, koska Malediivit on muslimimaa ja alkoholi on kielletty muualla paitsi juurikin näissä resorteissa) ja teet vene- ja snorklausretket huomattavasti edullisemmalla taksalla. Samalla myös tuet paikallista matkailuelinkeinoa. 

Paikallisilla saarilla eletään paikallisen elämänmenon mukaan. Siellä rakennetaan ja voi olla meluisaa. Moskeijan rukouskutsut kuuluvat pitkin päivää. Malediivilaisten siisteyskäsitys on vähän eri kuin meillä suomalaisilla, joten meidän mittapulla siellä voi olla roskaista. Siellä on oma kulttuuri ja omat tavat, joihin on sopeuduttava. Mutta sehän on juurikin se matkailun suola. Nähdä maailma oman elämän ulkopuolellakin.

Paikallisten saarella on otettava huomioon uskonto, eli kun kyse on suhteellisen tiukasta muslimimaasta niin lomaasi et voi hengailla bikineissä aamusta iltaan. Ellet sitten vietä sitä hotellihuoneessa. Saarilta löytyy tottakai "bikini beacheja", eli rantoja joissa turistit voivat huoletta nautiskella auringosta bikineissä. Mutta muutoin suosittelen peittämään ainakin olkapäät ja polvet, jos ei muuten, niin kunnioituksesta paikallisia kohtaan. Alkoholikielto tuo lomaan oman leimansa, eli hiprakkainen riehakkuus puuttuu. Illat ovat ihanan rauhallisia, rentoutukseksi voit siemaista vastapuristetun hedelmämehun. 

Saarilta pääset tekemään erilaisia retkiä ja sukeltamaan aivan uskomattomaan merenalaiseen maailmaan. Löytyy snorklausretkiä, joilla pääset tapaamaan niin kilpikonnia kuin paholaisrauskuja. Voi lähteä yökalastukselle tähtikirkkaan taivaan alle tai delfiiniretkelle. Viettää päivän hiekkasärkällä keskellä aavaa merta tai retkeillä autiolle saarelle. Jos resorttielämä kiinnostaa, niin käytä yksi päivä nauttiaksesi siitä. Pääsymaksuun sisältyy yleensä ruoat ja juomat, joten saat kosketuksen myös siihen lomailun luksukkaampaan puoleen. 

Miten sinne sitten pääsee? Mm. Turkish Airlinesillä ja Qatar Airwaysiltä löytyy kohtuuhintaisia tarjouslentoja yhdellä tai kahdella vaihdolla. Halvimmillaan kahden hengen lennot irtoaa reilulla 900 eurolla, mutta pienellä etsimisellä saatat löytää edullisemmatkin. Pääkaupunki Malesta jatkat valitsemallesi saarelle joko edullisemman eli paikallislautan kyydissä ( pari dollaria suunta) tai pikaveneellä, josta joudut pulittamaan 50 dollarista useampaan sataseen. Riippuen menetkö useamman henkilön kyydityksellä vai omassa rauhassasi. Paikallisia saaria ovat mm. Maafushi, Ukulhuas ja Gulhi muutaman mainitakseni. Me lomailimme Maafushin saarella, josta löytyy kohtuullinen määrä majoitusta sekä mainio bikini beach. Hotellien hintakaan ei päätä huimaa, eli hyvän majoituksen saat jo 50-100 euroa / yö / 2 hh. Maafushilta löytyy sukelluskeskus, muutama kauppa ja ravintola. Mistään shoppailu- ja gourmetlomasta ruoan suhteen ei kannata haaveilla, mutta usko pois, niitä et tule kaipaamaankaan. Kun yllä on tähtikirkas taivas ja upotat varpaasi hiekkaan, niin se nuudeliannoskin maistuu maailman parhaalta. Ne pienet asiat.

Loma Malediiveilla on uskomaton kokemus. Pinnan alla löytyy maailma, jota ei väsy katselemaan. Kalat kaikissa sateenkaaren väreissä ja korallit. Hiekka on puuteria ja meri turkoosi. Oikeasti tuntui kuin olisi paratiisissa. Jos kaipaat lomaltasi menoa ja meininkiä, yöelämää tai seikkailupuistoja niin Malediivit ei ehkä ole sun kohde. Jos taas haluat leppoisaa lomailua ja snorklailua auringonoton lomassa ilman sen erityisempiä suunnitelmia, niin suosittelen. Mä haluan, edelleen. Siispä lentoliput on hankittuna ja helmikuussa näihin maisemiin. 

Kuva:Pinterest