Caesar-salaatti - klassikkojen klassikko

Caesar-salaatti on yksi maailman kuuluisimmista salaateista ja löytyy ravintoloiden ruokalistoilta ympäri maailman. Se on yksinkertainen salaatti, joka koostuu romaine-salaatista, leipäkrutongeista, parmesan-juustosta ja kastikkeesta, jossa piileekin koko salaisuus. Caesar-salaattia on helppo myös tuunata omaan makuun sopivaksi lisäämällä sekaan kanaa, kalaa tai vaikkapa pekonia. Helppoa ja yksinkertaista.

Caesar-salaatti on maailmankuulu, mutta missä ja milloin se on keksitty, onkin jo toinen juttu. Koska kaikilla klassikoilla pitää olla hyvä tarina, voisi kuvitella, että Rooman keisari Caesarilla olisi näppinsä pelissä tämän herkun kanssa. Mutta ei sentään. Juuret ovat toki italialaiset, mutta tarinan mukaan ensimmäinen caesar-salaatti valmistettiin Tijuanassa, Meksikossa italialaisen ravintoloitsija Caersar Cardinin toimesta 4. heinäkuuta vuonna 1924. Kiireinen päivä ravintolassa ja salaatti kastikkeineen piti kehittää nopeasti ja tarjolla olevista raaka-aineista. Niinpä romainesalaatin ja krutonkien sekaan tehtiin kastike oliiviöljystä, kananmunasta, valkosipulista, parmesan-juustosta ja worcestershire-kastikkeesta. Kastike sekä salaatti tehtiin sekä kasattiin asiakkaan luona pöydässä. Niin kuin itse asiassa joissain paikoissa tehdään edelleenkin perinteitä kunnioittaen. Caesar Cardinin veli, Alex Cardini keksi lisätä samaisessa ravintolassa salaattikastikkeen sekaan anjovista vuonna 1926 ja nimesi salaatin lentäjänsalaatiksi kunnioittaakseen kolleegoitaan ilmavoimissa. Tästä versiosta tuli aikojen saatossa se kuuluisampi ja sillä reseptillä se tehdään edelleenkin. Tämä on yksi versio salaatin historiasta ja kuulostaa ihan uskottavalta.

Salaattikastike on siis tämän herkun sydän ja ihan siinä ensimmäisessä, alkuperäisessä ohjeessa ei käytetä anjovista vaan maku saadaan worcestershire-kastikkeesta, minkä yksi ainesosa itseasiassa on anjovis. Suosittelen silti lisäämään anjovista Alex Cardinin ohjeen mukaan, koska se tekee kastikkeesta täydellisen.

Caesar-salaatti (neljälle)

Leipäkrutongit

4 viipaletta vaaleaa leipää (esim. maalaisleipää)

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

Caesar-kastike

1 valkosipulinkynsi

2 keltuaista

2 anjovisfileetä

2 rkl sitruunamehua

1 tl worcestershire-kastiketta

3/4 dl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja mustapippuria

Salaatti

2 ruukkua romainesalaattia

0,5 dl parmesan-raastetta

Lisäksi 0,5 dl parmesanjuustoa lastuina

Tee ensimmäiseksi krutongit. Leikkaa leivät kuutioiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota valkosipuli öljyssä pannulla. Lisää leipäkuutiot ja paista ne kauniin ruskeiksi.

Valmista seuraavaksi kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Mittaa sauvasekoittimen kulhoon kastikkeen muut ainekset öljyä lukuun ottamatta. Soseuta ne sileäksi. Lisää joukkoon öljy ohuena nauhana edelleen sekoittaen. Kaada kastike salaattikulhon pohjalle. Revi huuhdeltu salaatti isoiksi suupaloiksi. Kääntele salaatti, parmesanraaste ja krutongit kastikkeen joukkoon. Lisää halutessasi joukkoon kanaa, kalaa, pekonia tai äyriäisiä.