FLATBREAD - KESÄN HERKUIN LEIPÄNEN

Leipä kuuluu olennaisena osana vähän jokaisen maan kulttuuriin. Meillä se on ruisleipä, Ranskassa ihana, rapeakuorinen maalaisleipä. Löytyy naan-leipä, joka on olennainen osa intialaista ruokaa tai vaikkapa meksikolainen tortilla mikä voidaan yhtä hyvin mieltää leiväksi. Vaikka leipä jo itsessään on hyvää, niin kyllähän ne oikeat päälliset siitä sen nautinnon tekevät. Minulle parhaita makumuistoja on mummolassa syöty, juuri uunista otettu ruisleipä. Tai kukapa 70-luvun lapsi ei muistaisi vanhaa kunnon ranskanleipää, joka oli ehdottomasti parasta juustolla päällystettynä ja kaakaon kera nautittuna. Onkohan sitä enää edes myynnissä? Luultavasti aika on ajanut kirkkaasti sen ohi nykyisessä terveysbuumissa. Suomessa leivän kulutus on vuosien myötä vähentynyt, mutta kyllä sillä edelleen on paikkansa suomalaisessa ruokapöydässä.

Muutaman vuoden takainen trendileipä, flatbread, toimii minusta hyvin vielä tänäkin päivänä. Varsinkin kun sen valmistaminen on suhteellisen helppoa puuhaa ja erilaisilla täytteillä jokainen saa siitä oman makunsa mukaisen. Flatbread, littaleipä tai pannuleipä valmistuu helposti uunissa, pannulla tai vaikkapa grillissä. Ensin se paistetaan, sitten täytetään ja nautitaan kuumana. Näihin leipäsiin tulee täytteeksi klassikkomakuparit, eli vuohenjuustoa ja mansikoita, tai vuohenjuustoa, prosciutto-kinkkua ja päärynää. Lisäksi karamellisoitua punasipulia, paahdettuja pinjansiemeniä, sekä rucolaa.

FLATBREAD  (6 pienehköä leipää)

1 1/2 dl vettä

15 g tuorehiivaa

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

n. 3 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta kuusi littanaa pohjaa. Kohota n. 10 minuuttia. Paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia. Voit myös paistaa leivät pannulla tai grillissä. ( minun leipäset jäivät hieman liian vaaleiksi, mutta maku oli hyvä )

Kokoa leivät. Laita osaan leipiä vuohenjuustoa, viipaloituja mansikoita sekä karamellisoitua punasipulia. Toiset leivät saavat täytteekseen vuohenjuustoa, prosciutto-kinkkua, sekä päärynää. Koristele leivät vielä rucolalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä.

 

Karamellisoitu punasipuli

2 punasipulia

1 rkl voita

2 rkl fariinisokeria

2 rkl balsamicoa

1/2 tl suolaa

mustapippuria myllystä makusi mukaan

Kuori ja viipaloi sipulit renkaiksi. Sulata voi ja lisää sipulit joukkoon. Paista paistinpannulla, kunnes ovat pehmeitä ja kauniin värisiä. Lisää balsamico, sokeri ja mausteet, kiehauta neste. Anna jäähtyä.