Hasselbackan myskikurpitsa

HASSELBACKAN MYSKIKURPITSA

Nyt niitä taas saa, kurpitsoita nimittäin. Vihannestiskiltä löytyy monen näköistä lajiketta aina siitä ihan perinteisestä oranssista säilöntäkurpitsasta hokkaido, - spagetti, - ja myskikurpitsaan. Kurpitsa on monipuolinen vihannes, joka taipuu kurpitsalyhdyn lisäksi niin keitoksi, uunissa paahdettavaksi tai vaikkapa jälkiruoaksi, puhumattakaan säilönnästä. Myös kurpitsansiemenet kannattaa säästää, paahdettuina ne sopivat mainiosti salaattiin tai ihan sellaisenaan naposteltaviksi.

Jos kurpitsa raaka-aineena ei vielä ole tuttu tai sen käyttö vähän arveluttaa, niin kannattaa aloittaa vaikkapa tästä Hasselbackan myskikurpitsasta. Se on helppo ja vaivaton tehdä ja kaiken lisäksi upean näköinen kirkkaanoranssin värinsä puolesta. Syksyisen ruokapöydän piristys ja oiva lisuke. Ideahan on suora lainaus perinteisistä Hasselbackan perunoista, joiden juoni on siis perunaan tehdyt viillot niin, että peruna kuitenkin pysyy kokonaisena.

Hasselbackan myskikurpitsa

1 myskikurpitsa

0,5-1 dl voita tai oliiviöljyä

1 kokonainen valkosipuli

muutama laakerinlehti

suolaa, mustapippuria

 

Leikkaa myskikurpitsa pituussuunnassa puoliksi. Kuori kurpitsanpuolikkaat ja poista siemenet. Laita kurpitsanpuolikkaat voideltuun uunivuokaan. Sivele päälle voisulaa ja ripaus suolaa. Paahda puolikkaita 200 astetta, noin 20 minuuttia. Nosta kurpitsat pois uunista ja anna jäähtyä. Tee jäähtyneisiin kurpitsanpuolikkaisiin terävällä veitsellä ohuita viiltoja n. millin välein. Varo kuitenkin, ettei terä mene ihan kokonaan pohjaan saakka. Laita kurpitsanpuolikkaat takaisin uunivuokaan. Sivele päälle voisulaa, mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää vuokaan valkosipulit ja laita muutama laakerinlehti viiltoihin. Paahda vielä noin 45 minuuttia. Voit valella kurpitsoita voisulalla paahtamisen aikana.