Ihastuttava Kööpenhamina

Nyhavn

Piipahdettiin marraskuun alussa Kööpenhaminassa viikonloppureissulla ja rakastuin kyllä. Tai ehkä ihastuin ja luultavasti seuraavalla kerralla se muuttuu rakkaudeksi. Koska Kööpenhamina on ihastuttava, suloinen ja pullollaan sitä kuuluisaa hyggeä. Jotenkin hyväntuulinen kaupunki.

Matka oli kaikkinensa täydellinen. Tiedättehän ne reissut, jotka tuntuvat soljuvan eteenpäin niin sievästi. Olet kentällä sopivasti niin, että kerkeät nauttimaan skumppalasillisen samalla kun tuleva matka vähän nipistelee vatsanpohjassa. Perillä kaupunkiin vievä juna on sopivasti valmiina ja hotelli löytyy ilman isompaa etsimistä. Aurinko paistaa ja kaupunki antaa parastaan. Semmoinen reissu kun koko ajan on hymy huulilla ja hyvä mieli.  

Pienet yksityiskohdat piristää :)

Hotellivalinta osui ihan nappiin. Andersen Boutique Hotel oli juurikin sitä, mitä lupasi. Tyylikäs designhotelli aika eläväisellä Vesterbron alueella, ihan Tivolin ja rautatieaseman naapurissa. Loistava palvelu, ihana luomuaamiainen ( paljon, paljon pisteitä siitä, että aamupuuroksi oli valittu riisipuuro) ja kello viiden viinitunti.  

Hotellin nallet

Perjantai-ilta vierähti Tivolissa, joka oli kyllä satumainen paikka. Varsinkin illalla sen loiston näkee, kun alueen kauniit valot syttyvät. Kööpenhaminan Tivoli on maailman toiseksi vanhin toiminnassa oleva tivoli ja se on perustettu 1843. Se on hauska sekoitus vanhaa tivoliperinnettä ja uusimpia laitteita. Ihania kahviloita, kojuja ja ravintoloita löytyy jokaiseen makuun, samoin kuin huvipuistolaitteita. Me pyörähdettiin muutama kierros ihan siinä perinteisessä karusellissa ja olihan se nyt aika romanttista. Hattarankin söin, yhtä makeaa kuin silloin joskus lapsena. Mutta jotenkin se vaan kuuluu huvipuistoiltaan. Tivolin yhteydessä on myös Tivoli Food Hall, jossa kannattaa käydä jos vähänkin huikoo. Lukematon määrä ravintoloita, aina pizzasta, smörrebrödeihin ja paleoruokaan.  Niin ja tietysti The Bird, joka tarjosi reissun söpöimmät gin tonicit. 

Kävelykatu Strøget

Kaupunkihan ei ollut meille entuudestaan tuttu, joten hotellin respa otti kartan ja piirsi meille kävelyreitin joka kiertää kaikki mielenkiintoiset paikat ja must-nähtävyydet. Köpishän on hyvinkin käveltävä kaupunki, joten lauantaina kartta käteen ja eteenpäin. Ja mikäs olikaan kävellessä, kun aurinko paistoi täydeltä terältä. Päivän parasta antia oli ehdottomasti suloinen Nyhavn pastellitaloineen, sekä hyvinkin vapaamielinen Christianian vapaakaupunki. Esteetikon silmin Cristiania ei ihan sitä hyggeä tavoita, jota lähdettiin Kööpenhaminasta hakemaan mutta kohteena se oli kyllä mielenkiintoinen. 1971 perustettu Christiania on tunnettu kovin vapaamielisenä alueena, jossa mietojen huumeiden kauppa rehottaa siinä kuin taide, musiikki ja hippiaate. Se on värikäs, ränsistynyt ja omalaatuinen ja mainio pistäytymispaikka muiden nähtävyyksien ohella.

Köpis on foodien taivas, eli ruokaa, kahviloita ja ravintoloita löytyy jokaiseen makuun. Onhan siellä mm. viisitoista Michelin-tähdellä palkittua ravintolaa ja yhteensä yhdeksäntoista tähteä vuonna 2018. Jos ei tähdistä niin välitä, niin mahtavaa ruokaa löytyy kyllä jokapuolelta. Paljon luomua, paleoruokaa ja toki ihan tavallistakin settiä. Ja smörrebrödejä tottakai.  Meidän hotellimme lähellä oli vanha teurastamoalue, Kødby, joka tunnetaan hyvistä ravintoloistaan, kahviloistaan ja iltamenoistaan. Hivenen ränsistyneen alue, mutta tämän ei kannata antaa hämätä. Myös huikea kauppahalli, Torvhallerne on käymisen arvoinen paikka. Ihania leipomoita, suklaa- ja tee - ja viinipuoteja ja ravintolakojuja täynnä oleva halli saa ruoanystävän haltioitumaan. Ainoa miinus on ihan törkeä tungos ja pitkät jonot, joten aikaa ja kärsivällisyyttä kannattaa varata mukaan. Ulkoa löytyi myös ihanat kukkakojut ja muut pikkupuodit. Iso suositus tälle kohteelle. 

 

 

 Ihan mahottoman paljon ohjelmaa ei tälläiselle minilomalle kannata eikä pystykkään laittamaan, joten onneksi paljon jäi myös seuraavaan kertaan. Muutamassa kaupasssa pyörähdettiin ja mukaan tarttui ne perinteiset joulupallot, mitä on reissuilta ostettu. Mie olen useasti tehnyt ennen reissua listan, että missä pitää käydä ja mistä löytyy se ihana kahvila tai ravintola. Useasti niitä ei löydy kovastakaan etsinnästä huolimatta ja sitten vähän ahistaa. Siksi nykyisin annan vain kohtalon johdattaa, silloin saattaa löytyä jotain vielä kivempaa kuin se alkuperäinen suunnitelma. Se oli vähän tämänkin reissun perusajatus, katotaan mitä löytyy. Reissun agenda oli fiilistellä rennolla otteella ja se kyllä onnistui täysin. Parasta antia oli Tivoli ja kaikki muu siinä sivussa ihan pelkkää plussaa. 5/5. 

Ps. Jotenkin mie oon vähän kateellinen tanskalaisille. Niillä on kaikkea ihanaa. Niinkun hygge, pettämätön tyylitaju sisustuksessa, loistava ruoka ja onhan ne niin onnellisiakin. Päätin alkaa henkiseksi tanskalaiseksi.  

Hotellin viinitunti kello 17-18.