Ihastuttavan helppo pataleipä

Yksinkertaiset ja pienet asiat maailmassa ovat yleensä parhaita. Niin kuin nyt esimerkiksi auringonlaskut, tähdenlento, halaus, hyvä kirja tai vaikkapa tuore leipä. Sellainen tuore leipä, jonka on vielä vähän lämmin ja päällä on sipaisu voita. Leivän leipominen ei ole ensikertalaiselle hommaa helpoimmasta päästä. Tarvitaan parhaassa tapauksessa taikinajuuri, sitä on kohotettava, vaivattava ja paistamisen kanssa on oltava tarkkana. Ja siltikään lopputulos ei välttämättä ole toivotunlainen. Näihin hetkiin on onneksi pataleipä. Muutaman vuoden takainen hittileipomus, joka onnistuu tumpelommaltakin leipurilta ja on maultaan ja koostumukseltaan ihan omaa luokkaansa; yksinkertainen, mehevä, rapeakuorinen ja hivenen suolainen. Alun perin pataleivän ohje julkaistiin muutamia vuosia sitten The New York Timesissä nimellä No-Knead bread, eli vaivaamaton leipä ja se onkin yksi lehden suosituimpia reseptejä.

Leivän salaisuus on pitkässä kohotusajassa ja pienessä määrässä hiivaa, sekä siinä ettei sitä vaivata lainkaan, vaan ainekset vain sekoitetaan keskenään.

Nimensä mukaisesti pataleipä paistetaan tulikuumassa padassa, mutta onnistuneeseen lopputulokseen pääsee myös käyttämällä vaikka kattilaa. Tässä ohjeessa on käytetty hiivaleipä- ja vehnäjauhoja, mutta vaihtelunhaluinen voi lisätä sekaan vaikka kaurahiutaleita ja pähkinöitä.

PATALEIPÄ

4 dl vehnäjauhoja

3 dl hiivaleipäjauhoja

2 tl suolaa

½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa

3 ½ dl vettä

öljyä padan voitelemiseen

Yhdistä kuivat aineet, lisää lämpöinen vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Kumoa taikina jauhoitetulle pöydälle ja pyöräytä palloksi, älä vaivaa edelleenkään. Anna kohota n. 30 minuuttia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen uunipata ja laita se kylmään uuniin. Ota kuuma pata uunista ja sivele hieman öljyä pohjaan ja reunoille. Nosta taikina kuumaan pataan ja paista 30 minuuttia kansi päällä. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. Kumoa leipä ja anna jäähtyä esim. ritilän päällä.