IPCC:n ilmastoraportti - pitääkö olla huolissaan ja mitä minä voin asialle tehdä?

No kyllä ehkä vähän kannattaa olla huolissaan ja koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. 

IPCC, eli hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli julkaisi taannoin raportin, joka on tämän hetken kattavin tieteellinen kartoitus ilmastonmuutoksesta. Raportti toimii kansainvälisen ilmastopolitiikan pohjana ja listaa mm. keinoja joiden avulla maapallon lämpenemistä voitaisiin hidastaa. Ilmaston lämpeneminen on nimenomaan raportin keskeisin sisältö ja lopputulema siltä osin, että maapallon lämpeneminen tulisi pysäyttää 1,5 asteeseen. Mitä se sitten tarkoittaa, jos tähän ei päästä vaan ilmasto jatkaa lämpenemistään. Lyhykäisyydessään se tarkoittaa merenpinnan nousua, napajäätiköiden sulamista ja koralliriuttojen tuhoutumista. Aika kovia juttuja siis.  Tämän hetken suunnitelmat päästövähennysten osalta eivät tue muutosta. 

Mitä tälle voidaan tehdä? Suurimmat muutokset täytyy tehdä ilmastopolitiikassa jokaisen valtion osalta. Se vaatii olemassa olevan politiikan muuttamista ympäristöystävällisempään suuntaan aika isolla kädellä. Se myös vaatii ylipäätään ilmastomuutoksen hyväksymistä ja ymmärtämistä, sekä sitä että nyt on viimeistään aika toimia. Se miten nopeasti lait, asetukset ja määräykset muuttuvat onkin toinen juttu. 

Siihen saakka jokainen voi tarkastella omaa hiilijalanjälkeään ja sen pienentämistä. Asiaan pääsee sisälle helpoten tekemällä Sitran elämäntapatestin, joka kertoo hiilijalanjälkesi ja sen mitä voit tehdä pienentääksesi sitä. Testin tehneiden keskimääräinen hiilijalanjälki on 7300 kg CO₂e, mun testitulos on 10100 kg CO₂e. Ei kyllä hyvältä näytä. Ainakaan kaikilta osin.

Asuminen antaa 3000 kg CO₂e. Me asumme kahdestaan sähkölämmitteisessä omakotitalossa ja asuinneliöitä on vähintäänkin riittävästi. Koska muuttaminen ei ole vaihtoehto tässä voidaan petrata muilla keinoin. Tällä hetkellä lämmitystä tukee ilmalämpöpumppu, mikä on hyvä ekoteko. Sisälämpötila pidetään max. 19 asteessa ja veden kanssa lotraamista yritetään vähentää. Kodin elektroniikka on uutta ja säästää sähköä. Saunaa lämpenee 1-2 kertaa viikossa, useimmiten vain kerran.  Tällä hetkellä sähkösopimus on määräaikainen, joten sitä ei juuri tällä hetkellä voi muuttaa, mutta seuraava sähköspimus on ekosähkö. Lasketaankohan tähän kierrätys ja lajittelu? Pihan nurkasta löytyy bioastia, jonka toimivuus talvella on vähintäänkin kysenalainen, mutta sillä mennään. Lehdet lajitellaan, samoin lasi,  patterit ja metalli. Näille löytyy kylästämme jäteastiat. Muovinkeräysastiaa odotellaan kovasti, siihen saakka ne menevät ihan sekajätteeseen. Toinen vaihtoehto on kiikuttaa muovijäte Mikkeliin joko Graanille tai Rantakylään. Aika vähän keräyspisteitä muoville tämän kokoisessa kaupungissa

Iso miinus ja akilleen kantapää on liikenne ja matkailu, 4900 kg CO₂e. Mun työmatka on suuntaansa 25 kilsaa ja työ vaatii myös matkustamista, eli asiakastapaamisia on viikoittain. Julkinen liikenne toimii hyvin, mutta työn luonteesta johtuen en käytä sitä. Voisin toki säätää niin, että toimistopäivinä käyttäisin julkisia, mutta tässä annan itselleni luvan olla itsekäs. Auto on bensiinikäyttöinen ja vähäkulutuksinen..ei taida auttaa?! 

Ehkä isompi miinus ja puhtaasti nautinnollisistä syistä on matkustaminen ja nimenomaan lentomatkailu. Rakastan reissaamista ja usein reissut on ihan vaan pitkiä viikonloppuja jonnekkinpäin Eurooppaa. Ei hyvä. Tänä vuonna lentäen tehtyjä ulkomaanreissuja tulee neljä ( sis. 10 lentomatkaa) ja vähemmälläkin olisi pärjännyt. Tässä siis on itsetutkiskelun paikka. Kokonaan matkustamista en aio lopettaa, mutta ehkä kotimaanmatkailun lisääminen voisi olla yksi tapa. Toinen on jättää lentäen tehdyt minilomat minimiin tai vaihtoehtoisesti kompensoida jälkikäteen niiden tuottamat päästöt. 

 Ruoka 1400 kg CO₂e, aika hyvä. Ei kuitenkaan niin hyvä, etteikö tästä olisi aika paljon vielä varaa parantaa. Kasvisruoasta on pikkuhiljaa tullut meillä "uusi musta", eli ihan huomaamatta iso osa taloutemme ruokailuista sisältää pelkästään kasvispohjaista ruokaa. Ihan ilman, että siihen varta vasten kiinnittää huomiota tai, että se olisi jotenkin erikoista. Kokeilusta on pikkuhiljaa kasvanut normi. Toki meidän pöydästä löytyy edelleen lihaa, kalaa ja kanaa, mutta vähemmässä määrin. Kasvisruoan lisääminen on itse asiassa aika iisi tapa alkaa vähentämään hiilijalanjälkeä. Ja onhan se niin, ettei meidän maapalllo taida kestää sitä, jos lihansyöntiä ei oikeasti rajoiteta. Lähiruoka, luomu ja omat eväät töihin, hyviä ideoita ihan käytännössä kokeiltuna. Tässä osiossa iso  miinus tulee taas ruokahävikistä, eli hävettävän paljon menee ruokaa roskiin. Eli se on se, johon minun on tehtävä muutos.

Tavarat ja hankinnat 900 kg CO₂e.Tähän minä olen entisenä himoshoppaajana oikein tyytyväinen. Eli oikeasti olen saanut ylenmääräistä ostelua vähennettyä jos en ihan minimiin, niin huomattavasti ainakin. Olen opetellut kaupassa kysymään itseltäni sen tärkeän kysymyksen, eli tarvitsenko minä tosiaankin tätä? Sädekehää en edelleenkään voi pääni päälle asetella, koska kyllä tavaran hankkimisesta tulee vieläkin se hyvä fiilis. Mutta entisen törsäilyn sijaan, kaapistani löytyy vähemmän mutta laadukkaampaa ja näin ollen todennäköisesti myös huomattavasti pitkäikäisempää tavaraa. En  minä siltikään pääse ohi miinus 70 prossan nahkasaappaista kotiuttamatta niitä, mutta se tarkoittaa edellisten siirtoa kiertoon.  

 Tekoja siis tarvitaan ja muutos lähtee ihan niistä pienistä. Yksinään kukaan ei saa tätä pyörää pysähtymään, mutta kun tarpeeksi moni havahtuu asiaan, niin väistämättä sillä on merkitystä. Ja vaikka ne pienet asiat saattavat tuntua niin vähäpätöisiltä, ettei niistä ole mitään hyötyä, niin aina kannattaa yrittää. Ihan vaikka vain oman mielenrauhan saavuttamiseksi, että minäkin teen jotain sen eteen, että tämä pallo olisi jatkossakin elinkelpoinen. Eli jos sinä nyt vielä pohdiskelet, että mistähän sitä vastuullisempaa elämäntapaa voisi alkaa harjoittamaan, niin tässä pari helppoa vinkkiä

- yksi kasvisruokapäivä aluksi on ihan ok, ei Roomaakaan rakennettu päivässä

- vaihda muovikassit kestokasseihin. Jos nyt kuitenkin satut ostamaan muovikassin, niin jatkojalosta se roskapussina 

- suosi suomalaista ja lähellä tuotettua

- vaihda sähkösopimus ekosähköön

- kokeile luonnonkosmetiikkaa

- kierrätä ja lajittele

- suosi kotimaanmatkailua ja säästä lentokilsat johonkin spessumpaan