Joulustressiä vai joulu ilman stressiä

Minä tunnustaudun jouluihmiseksi. Marraskuussa virittelen jouluvalot ja alan hyräillä joululauluja. Poltan kynttilöitä ja vietän hämäränhyssyä. Pohdiskelen suuria asioita, kuten tekisinkö piparkakkutalon ja onko vihreä kuula tortuntäytteenä kuitenkin vähän too much. Joku joulukonsertti tai vähintäänkin kauneimmat joululaulut on käytävä kuuntelemassa. Ja jouluradio, siitä se odotus oikeasti alkaa. Kumma kyllä, kuukaudessakaan en jaksa kyllästyä joululauluihin. Jouluvalmistelut tehdään pikkuhiljaa, muutama laatikko, joulutorttuja ja kuivakakku. Loppu hoituu siinä ennen pyhiä, kun ajatus kirkastuu että mitä sitä syötäisiin. 

Mutta että joulustressi. En tunnusta, että sitä täällä podetaan. Vuosien saatossa olen kehittänyt aika iisin tavan viettää ja asennoitua tähän vuoden kauneimpaan juhlaan, joten voisinpa vinkata niistä parhaimmat teillekkin. 

1. Joulusiivous - palkkaa siivooja. Näin vapautat aikaa joulun odotukseen ja muihin puuhiin. Itse asiassa meidän perheen koko vuoden siivousstressi on hävinnyt sen jälkeen, kun tehtiin päätös ulkoistaa siivous. Ja tähän sopii aina se marttojen ikiaikainen viisaus - jos et aio viettää joulua kaapissa, niin miksi siivoaisit ne?

2. Jouluruoat - jos et ole kokkikolmonen ja laatikoiden ja piparitaikinoiden tekeminen ei oo sun juttu, niin osta valmiina. Laatikot voi tuunata kermalla ja kaupan piparitaikinasta tulee ihan yhtä hyvä tuoksui kuin itse tehdystä. Pöytään ei kannata vääntää sen seitsemää sorttia, vaan ihan just niitä lemppareita. 

3. Lahjat - osta elämyksiä tai palveluita. Jos et keksi mitään, niin kukkakimppu toimii aina. Lahjakortit säästää lahjanantajan aikaa, ja saaja saa ostaa juuri sen mitä haluaa. Verkkokauppaostokset ovat myös oiva tapa säästää aikaa, kaikki tulee kerralla ja parhaimmillaan paketoituna. Meidän perheessä kirjalahjat toimii aina ja parin viime vuoden aikana myös hotellilahjakortti on ollut hyvä juttu. Tänä vuonna mennään omissa lahjoissa minimillä ja lahjoitetaan ne rahat enemmän niitä tarvitseville. 

4. Joulukortit - tänäkin vuonna jää laittamatta, paria lukuunottamatta. Tähän on päästy armottoman askartelurumban kautta ifolorin kuvakortteihin ja sitten tekstareihin ja whatsappiin ( tylsää, I know). 

5. Koristelu - less is more-ajattelu toimii minulla. Kukkakimpulla, valoilla, kynttilöillä ja parilla koristeella mennään. No joulukuusesta en toki luovu. Joulukuusi täyttyy palloista, joista osa on tuotu reissuilta milloin mistäkin. Niitä ripustaessa pääsee hetkeksi takaisin niihin lomafiiliksiin. Ja Porvoosta ostetaan joka vuosi uusi käsinmaalattu pallo. Siitä yhdestä joulukaupasta, joka on läpi vuoden auki.

6. Joulufiilis - löytyy ihan muualta kuin tavaratalosta tai ostoskeskuksesta. 

7. Opettele sanomaan ei - kaikkialle ei ole pakko mennä ja kaikkea ei ole pakko tehdä. 

8. Kuuntele puolisoasi - opettele tekemään kompromisseja. Loppujen lopuksi kaikilla on hyvä mieli, vaikka aluksi se saattaa muulta tuntua.

 No eiväthän  nämä vinkit jokaiselle sovi, mutta ajatus on lähinnä siinä että joulu tulee vähemmälläkin. Ehkä se on sitä, että päästää irti siitä "nämä pitää tehdä, koska on aina tehty"-ajatuksesta ja antautuu joulufiilikseen tekemällä niitä juttuja mitä oikeasti haluaa tehdä. Huonoa omatuntoa on turha potea siitä, että haluaa loikoilla viltin alla siemailemassa glögiä ja napostelemassa suklaakonvehteja tai tuijotella kuusenvaloja pimeässä kuunnellen joululauluja.

Ihanaa, stressitöntä joulunodotusta!