Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakka, tuo ikiaikainen ja perinteinen suomalainen leipomus. Mie rakastan niitä. Parhaimmillaan vielä vähän lämpimänä ja kuorrutettuna kunnon kerroksella munavoita. Herra Pirkka on pakastepiirakoineen meidän luottotoimittaja, mutta nyt päätin tarttua härkää sarvista ja leipoa lauantain kunniaksi itse ihan alusta saakka. Ja eihän tämä oikeasti mitään rakettitiedettä ole. Aikaavievin vaihe on puuron keittäminen, johon menee lähemmäs tunti. Taikina on superhelppo ja pohjatkin saa pyöräytettyä nopeasti.  Tärkeintä tässä on minusta se, ettei stressaa siitä ulkonäöstä. Malleja ja tyylejä on varmasti yhtä paljon kuin on tekijöitäkin ja makuhan se on pääasia. 

Tähän väliin on kyllä mainittava se kerta kun Herra T päätti vuosia sitten leipasta piirakat. Makuhan niissäkin oli hyvä, mutta ulkonäkö ei muistuttanut karjalanpiirakkaa oikein missään suhteessa. Mie ehdotin, että laitetaan pari pakkaseen niitä kertoja varten kun on suru puserossa ja mikään ei naurata. Niitä katsoessa olisi väkisinkin hymy pyrkinyt huulille. 

Enhän minäkään mikään ekspertti tässä ole. Tätä lajia kun tulee tehtyä noin kerran kymmenessä vuodessa. Miksi? No en osaa sanoa, koska onhan näiden tekeminen nyt aika helppoa ja hauskaa puuhaa. Eli voihan olla, että tänä jouluna Pirkka saa väistyä ihan omatekoisten tieltä. 

KARJALANPIIRAKAT ( n. 25 kpl)

Kuoret

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

4,5 dl ruisjauhoja

0,5 dl vehnäjauhoja

25 g sulaa voita 

Riisipuuro

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l maitoa

1 tl suolaa

Voiteluun

75 g voita

2 dl maitoa 

Valmista ensi riisipuuro. Mittaa 2 dl vettä kattilaan. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja anna imeytyä. Lisää maito, kiehauta, alenna lämpöä ja anna hautua. Muista sekoittaa tasaisin väliajoin pohjaanpalamisen välttämiseksi. Mausta suolalla. 

Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.

Sekoita jauhot ja suola kylmään veteen. Lisää voisula ja alusta taikina kiinteäksi. 

Pyöritä taikinasta tanko ja leikkaa yhtäsuuriksi palasiksi ja litistä ne ns. kakkaroiksi. Kauli kakkarat piirakkapulikalla pyöreiksi, suht`ohuiksi kuoriksi, Laita kuoret kelmun alle odottelemaan puuron kypsymistä ja jäähtymistä. 

Lisää kunkin kuoren päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa. Taita reunat kahdelta puolelta osittain puuron päälle ja rypytä ( tästä ei kannata ottaa stressiä, jokainen tekee tavallaan). 

Paista piirakat uunipellillä, jonka päälle on ripoteltu hieman ruisjauhoja ( leivinpaperi ei kestä 275 asteen lämpötilaa). Paistoaika on n. 12-15 minuttia. Sivele piirakat voi-maitoseoksella heti uunista otettaessa. 

Sitten vaan herkuttelemaan. Parasta munavoin kanssa, mutta uunilämpiminä menee ihan sellaisenaan.