Karpalo-valkosuklaakakku ihastuttaa joulun kahvipöydässä

Julkaistu Keskiviikko-liitteessä 12.12. 

Joulu. Tuntuu, että se tulee joka vuosi vähän aiemmin ja aiemmin. Lokakuussa ihastellaan kauppojen suklaarasioita, marraskuussa viritellään jouluvalot, etsitään jouluradion taajuus ja joulukuun alussa valmistautuminen vuoden kauneimpaan juhlaan alkaa toden teolla. Täytyy ostaa lahjat, miettiä ruoat, vähän varmaan siivota ja siinä sivussa leipoa. Joulustressin saa vähemmälläkin, mutta onneksi sitä voi aina vähän lievittää.

Esimerkiksi leipomalla kahvikakkuja. Ensiksikin leipominen on stressinlievitystä parhaimmillaan ja toiseksi kahvikakku on ihan loistava joulun ruokalahja naapurille, tarhan tädille tai ihan vain ystävälle. Se on myös loistava leivonnainen siitä syystä, että sen voi leipoa ajoissa ennen joulua ja laittaa pakkaseen odottamaan joulunpyhiä.

Kahvikakku on helppo leipoa, useimmiten taikina onnistuukin ihan vain pyöräyttämällä ainekset sekaisin. Perustaikinan voi maustaa vaniljalla, sitruunankuorella, konjakilla tai joulun aikaan vaikkapa piparkakkumausteella. Sekaan voi lisätä kuivattuja hedelmiä, suklaamurusia tai pähkinärouhetta. Kun on perusvarma kakkupohja, sen tuunaaminen on helppoa. Tärkein ohje kahvikakun teossa on kakkuvuoan huolellinen voitelu, toinen on ohjeiden noudattaminen ja kolmas sopiva paistoaika.

Kahvikakku on todellinen klassikko, jonka makuvalikoimasta jokainen löytää omansa. Tässä kahvikakussa on makuparina kuivatut karpalot ja valkosuklaa, sokerina käytetään fariinisokeria, joka tuo kakkuun makua ja mehevyyttä.  Mun bravuurini jouluksi on puolukka-omarkakku ja siitä se ajatus sitten lähti. Karpalot ja valkosuklaahan toimivat täydellisesti yhdessä, joten vaihdetaanpas välillä joulukakun maut uusiksi. Ja hyvähän tästä tuli! 

 

Karpalo- valkosuklaakakku

150 g sulatettua voita

200 g maustamatonta jogurttia

3 kpl kananmunaa

5 dl vehnäjauhoja

2 dl fariinisokeria ( tai 2,5 dl tavallista sokeria)

1 rkl vaniljasokeria

2 1/2 tl leivinjauhetta

150 g kuivattuja karpaloita ( voit käyttää myös pakastekarpaloita)

100 g valkosuklaata

 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata voi ja anna jäähtyä. Rouhi valkosuklaa. Sekoita maustamaton jogurtti ja munat jäähtyneen voisulan joukkoon. Sekoita vehnäjauhot, fariinisokeri, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Kaada voi-jogurtti-munaseos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää sekaan valkosuklaarouhe ja kuivatut karpalot. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan, tasoita pinta. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 t 10 min, kunnes kakku on tikulla kokeiltaessa kypsä. Anna jäähtyä ja kumoa kakku tarjoiluvadille. Koristele pinta tomusokerilla.