Keksikakku eli biscuit cake

Kevät on juhlien aikaa ja jokaisen juhlapöydän itseoikeutettu tarjottava on täytekakku. Suomalaisiin kahvipöytiin täytekakku ilmestyi jo 1920-luvulla. Tuolloin kakku täytettiin hillolla ja koristeltiin voikreemillä. Vuosien ja vuosikymmenien saatossa täytekakku on kokenut muutoksia niin täytteiden kuin koristeiden osalta, mutta mikään ei tunnu heilauttavan sen asemaa suosikkileivonnaisena.

Leivonnassa trendit seuraavat toisiaan, aivan niin kuin muodissakin. Parisen vuotta sitten pinnalla oli nakukakut, eli kakut joiden pinnalla ei ollut lainkaan kuorrutusta vaan täyte oli pelkästään kerrosten välissä. Sitten tuli putouskakut, joiden juju oli reunalta rennosti valuva kinuski- tai suklaakastike. Sittemmin olen tutustunut pokekakkuun, jota ei täytetä perinteisesti kerroksittain, vaan täyte ”tökätään kakkuun” ja överikakkuun, jonka koristelussa vain taivas on rajana. Mitä enemmän, sen parempi. Tämän hetken kakkumuotiin kuuluu luonnollisesti vegaaniset raakakakut ja uusimpana tulokkaana keksikakku.

Keksikakku on kaunis juhlapöydän katseenvangitsija ja mikä parasta, sen tekeminen ei vaadi sen kummempia leipurintaitoja. Keksikakku on myös ihanan helppo valmistaa, koska se koostuu keksipohjista, kermavaahtotäytteestä ja haluamistasi koristeista. Keksipohjan voi paistaa itse tai tässä on lupa myös oikaista ostamalla valmis taikina kaupan pakastealtaasta. Samalla vaivalla kun tekee isomman kakun, voi juhlijoita ilahduttaa myös pikkuisilla keksileivoksilla. Sama idea, mutta vain pienemmässä muodossa. Syntymäpäiväsankarin kakun voi tehdä numeron muotoon, nimipäivän juhlija ilahtuu nimikirjainkakusta. Rakkaalle tehdään sydän tottakai. Koristeina voit käyttää syötäviä kukkia, macaron-leivoksia, tuoreita marjoja, marenkia..tyyli on vapaa. Tällä ohjeella tulee noin 20 pientä keksiä tai pari isompaa, joten isompia juhlia varten taikina kannattaa tehdä vaikka kaksinkertaisena.

KEKSITAIKINA ( 20 pientä tai kaksi isoa keksiä)

150 g huoneenlämpöistä voita

1 dl sokeria

1 keltuainen

3 dl vehnäjauhoja

1/4 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

Mittaa voi kulhoon ja vatkaa sokerin kanssa kuohkeaksi. Lisää keltuainen ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voivaahtoon vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten. Kun taikina näyttää tasaiselta, taputtele taikina litteäksi ja kiedo kelmuun. Laita taikina jääkaappiin 2 tunniksi tai yön yli. Kaulitse taikina jauhoitetulla alustalla, ota muotilla taikinasta noin puolen sentin paksuisia keksejä. Paista keksejä 185 asteessa 10 minuuttia tai kunnes ne saavat kevyesti väriä pintaan.

VALKOSUKLAATÄYTE

2 dl kuohukermaa

100 g valkosuklaata

Laita kerma kattilaan. Kuumenna kerma ja sulata suklaa kerman joukkoon. Jäähdytä kylmäksi. Vatkaa vaahdoksi.

KOKOAMINEN

Aseta keksi tarjoilualustalle. Pursota täyte keksin päälle. Voit pursottaa vaikkapa pieniä ruusukkeita. Aseta toinen keksi varovasti pursotuksen päälle. Pursota myös päällimmäisen keksin päälle ruusukkeita. Koristele kukilla, marjoilla, marengilla ja macaron-leivoksilla.