Keväinen lohi-fenkolisalaatti

Maaliskuu ja kauniit, aurinkoiset päivät saavat katsomaan ruokalistaa ihan uudelta kantilta. Paukkupakkaset vaatisivat selkeästi jotain tuhtia ja lämmintä, mutta toisaalta ilmassa on jo sen verran kevään tuntua, että lounaan voi keventää ruokaisaksi salaatiksi. Talven salaateista voi hyvällä omalla tunnolla unohtaa ne perinteiset kurkut ja tomaatit ja lisäillä niiden sijaan paljon vihreää (pinaattia, rucolaa, lehtikaalia), erilaisia pähkinöitä ja siemeniä, paahdettuja juureksia ja juustoja, hedelmiä unohtamatta. Maalaissalaattiin sujahtaa paistettua perunaa ja kananmunaa, trendikäs väsää salaatin linsseistä ja kurpitsasta. Salaatti on siitä hauska ruoka, että sen tekemisessä vain taivas on rajana, joten erilaisia makuyhdistelmiä kannattaa kokeilla hyvinkin ennakkoluulottomasti. Minä päädyin omassa salaatissani yhdistämään kirpeän omenan, lakritsaisen fenkolin ja graavilohen – melko täydellinen yhdistelmä! 

 

LOHI-FENKOLISAATTI (neljälle)

1 fenkoli

2 omenaa, esim Granny Smith

2 rkl sitruunamehua

3 rkl tuoretta korianteria

300 g graavilohiviipaleita

1 rkl oliiviöljyä

 

APPELSIINIVINEGRETTI

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

3 rkl appelsiinimehua (vastapuristettua)

3 rkl oliiviöljyä

suolaa, pippuria

 

Poista fenkolista kova kanta, pese ja kuori omenat. Suikaloi fenkoli ja omenat ohuen ohuiksi lastuiksi. Laita lastut kulhoon, lisää sitruunamehua (tummumisen estämiseksi) ja tuore korianteri. Nostele ainekset kevyesti sekaisin.

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Sekoita sipulit, öljy ja appelsiinimehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paahda graavilohiviipaleet kevyesti öljytyllä pannulla molemmin puolin.

Nostele lautaselle omena- ja fenkolilastuja ja lohiviipaleita kerroksittain. Pirskottele päälle vinegretti. Koristele appelsiinilohkoilla ja nauti!