Lähi-idän makuja lautaselle - - jauheliha-munakoiso-fatteh

Nigella Lawson kokkasi Australian Masterchefissä tätä jauheliha-munakoiso fattehia ja se näytti niin herkulliselta, että pakkohan se oli heti itsekin kokeilla. Ja ei se pelkästään näyttänyt herkulliselta, sillä tämähän vei kielen mennessään. Lempeän mausteinen jauheliha-munakoisopaistos saa päälleen jogurtti-tahinihunnun ja herkku on helppo lusikoida suuhun "pitaleipä-nachoilla". Yritin googletella mitä fatteh käytännössä tarkoittaa, mutta vähän jäi epäselväksi. Ohje on kuitenkin peräisin lähi-idästä ja oletan että fatteh liittyy läheisesti reseptissä käytettyyn tahiniin, eli seesaminsiemenistä valmistettuun tahnaan. Hauska yksityiskohta tässä ovat nuo granaattiomenansiemet, jotka raikastavat mukavasti tätä ruokalajia. Tämä toimisi varmasti myös hienosti ihan kasvisversiona, joten seuraavalla kerralla kokeilen myös sitä. 

Nigellan ohjeessa jogurtti-tahinikastike lämmitetään ja vatkataan vesihauteessa, mutta koska itse suosin selkeitä ja suoraviivaisia reseptejä, niin tässä versiossa se osio jätetään pois. 

JAUHELIHA-MUNAKOISO-FATTEH  ( neljälle)

1 pkt pitaleipiä

JOGURTTI-TAHINIKASTIKE

500 g turkkilaista jogurttia

5 tl tahinia (huoneenlämpöistä) 

1 sitruunan mehu

2 valkosipulinkynttä murskattuna

1-2 tl sormisuolaa ( maun mukaan ja tavallinenkin käy)

JAUHELIHA-MUNAKOISPAISTOS

400 g naudan jauhelihaa

1 sipuli pieniksi silputtuna

1 munakoiso kuutioituna

1 tl kuminaa

2 tl kuivattua korianteria tai puoli desiä tuoretta korianteria ( minä käytin tuoretta)

1-2 tl sormisuolaa ( maun mukaan ja tavallinenkin käy)

Lisäksi

0,5 dl paahdettuja pinjansiemeniä

 tuoretta minttua

 yhden granaattiomenan siemenet

------------------------------------------------

Aloita leikkaamalla pitaleivät pieniksi kolmioiksi ( ensin pita puoliksi, sitten puolikas kolmeen osaan ja taita sitten sielä pikkukolmiot irti toisistaan). Laita pitapalaset uunipellille ja paahda 200 asteessa noin vartti. Niin, että niistä tulee sopivan rapeita.

Paahda pinjansiemenet varovasti pannulla.

Sekoita jogurtti, tahini, valkosipuli, sitruunamehu ja suola. Laita jääkaappiin odottelemaan.

Kuullota sipuli paistinpannulla joko voissa tai oliiviöljyssä. Lisää munakoisokuutiot ja paista noin vartti miedolla lämmöllä. Niin, että munakoiso pehmenee. Lisää sekaan jauheliha ja paista kypsäksi ( tässä vaiheessa lisää lämpöä levylle). Mausta paistos suolalla, korianterilla ja kuminalla. 

Voit kasata annokset lautasille tai isommalle porukalle isolle vadille. Eli keskelle jauheliha-munakoisopaistos, ympärille pitalastut ja päälle jogurtti-tahinikastike. Koristele pinjansiemenillä, granaattiomenansiemenillä, sekä tuoreella mintulla.