Maailman paras pasta - Cacio e pepe

Julkaistu Länsi-Savon Keskiviikko-liitteessä. 

Jotkut ruokaohjeet ei vaan päästä irti. Niinkuin tämä pastaohje, joka pompsahteli silmien eteen vähän siellä ja täällä. Taas selkeä kehoitus universumilta, että kokeile hyvä nainen ja ihastu. Niinpä sitten tein, ihastuin ja tein pian toisenkin kerran. On meinaan herkkua.

Kun pasta-annos on rankattu maailman parhaaksi, yhdeksi ohjeeksi täydellisten annosten pyhättöön ja sen kerrotaan olevan hienointa maailman historiassa, niin voisi kuvitella, että sen tekemiseen tarvitaan paljon raaka-aineita ja aikaa. Vaan ei. Maailman parhaaksi rankattu pasta-annos, cacio e pepe, eli mustapippuri-juustopasta syntyy kolmesta raaka-aineesta vartissa. Edesmennyt Anthony Bourdain tutustutti maailman tähän annokseen matkallaan Roomassa ja kehui sen olevan parasta koko maailmassa. Ravntola paljastui sittemmin Ristorante Roma Sparitaksi ja tämä pasta lienee edelleen sen suosituin annos. Sittemmin kyseinen pasta on valloittanut herkkusuiden sydämet ja huippukokkien keittiöt. Eikä syyttä. Yksinkertainen ja hyvistä raaka-aineista valmistettu cacio e pepe on todellakin maineensa veroinen.

CACIO E PEPE-pasta (neljälle)

400 g spagettia

200 g pecorino romano -juustoa

1-2 tl mustapippuria myllystä

50 g voita kuutioituna

n. 3 dl pastan keitinvettä

 

Laita pasta kiehumaan runsaaseen suolalla maustettuun veteen. Raasta juusto hienoksi raasteeksi.

Valuta pasta ja ota 3 dl keitinvettä talteen. Kaada pasta kasariin tai kattilaan. Lisää 1 dl keitinvedestä, osa voikuutioista, juustoraaste ja pippurirouhe. Sekoita puukauhalla voimakkaasti. Lisää loput voista sekä tarpeen mukaan loput keitinvedestä ja sekoita niin, että juusto sulaa ja muodostaa mehevän kastikkeen kuuman veden kanssa. Tarjoa heti. Lisää halutessasi mustapippuria ja raastettua juustoa.