Nizza on aina hyvä idea

 Mun lempikaupunkini maailmassa ja se paikka jossa mieli lepää, on ehdottomasti Nizza. Siinä hetkessä kun lentokenttäbussi kaartaa pitkin Promenade Des Anglaisia tulee minulle välittömästi se tunne, että nyt ollaan lomalla. Turkoosi meri, aurinkovarjot ja tuulessa huojuvat palmut on lupaus onnellisista päivistä, laventelin tuoksusta ja joutilaista kävelyistä pitkin vanhaa kaupunkia. Polttava aurinko ja ne ihanat Etelä-Ranskan värit, jotka väreilevät ilmassa. Niissä on vain jotain, joka saa aina palaamaan. Ihan vaikkapa vain pitkäksi viikonlopuksi. Koska sekin riittää siihen, että arki häviää ja hetken aikaa elämä on aika ihanaa, rosee kylmää ja kaikkialla on kaunista. Tässäpä muutama vinkki leppoisaan lomaan Nizzassa. 

Nizzan ehdoton sydän on vanha kaupunki, joka korttelit ovat peräisin jo keskiajalta. Siispä ensimmäinen vinkkini vie juurikin vanhaan kaupunkiin. Se on suloinen sekoitus värejä, ikkunoilta roikkuvia pyykkejä, pikkuruisia kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Niitä paikkoja jonne eksyy mielellään. Kävele, fiilistele ja väistele skoottereita. Ihastele hurmaavasti ränsistyneitä seiniä, kukkaistutuksia, jäätelöbaareja. Istahda kahvilaan, tilaa espresso tai nyt kun Etelä-Ranskassa ollaan niin helmeilevän kylmä roseelasillinen. Katsele elämänmenoa, onnellisia lomalaisia tai töihin kiiruhtavia paikallisia. Jos mahdollista, niin majoituskin kannattaa ottaa näiltä kulmilta. Kivoja hotelleja ja vuokrattavia huoneistoja löytyy ihan kohtuuhintaan. 

Nämä seinillä roikkuvat pyykit jaksavat ihastuttaa aina yhtä paljon.
Ihastuttavat kujat.

Vanhasta kaupungista löytyy myös Cours Saleyan kukkatori. Sinne kannattaa suunnata heti aamusta, vielä kun myyjät kasailevat kojujaan. Tarjolla on hedelmiä, vihanneksia, mausteita, juustoja, hunajaa ja kukkia tottakai. Tuoksut ja värit ovat huumaavat ja Nizzalle ominaisen laventelin tuoksua ei voi ohittaa..sitä löytyy erinäisinä tuotteina vähän joka puolelta. Fiilistele torielämää ja nappaa mukaan pienet picnic-eväät. Illan tullen torin täyttävät käsityöläiset, korukauppiaat ja ravintolapöydät. Kukkatorin ravintoloista saa ihan asiallista ruokaa, mutta suosittelen pyörähtämään takaisin vanhan kaupungin sokkeloihin ja etsimään sieltä pienen ja pittoreskin ravintolan jonka pöydät ovat katettu kapealle kujalle. Ihan eri fiilis.

Laventelia on Nizzassa kaikkialla.

Kun picnic-eväät on kassissa, kannattaa suunta ottaa ylös ja aloittaa kiipeäminen kohti Nizzan linnakukkulaa, eli Colline du Chateauta.  Kukkulalle pääsee hissillä, kipuamalla portaita tai kävelemällä vähän loivemman reitin kautta. Maisemat ovat täydelliset. Kaupungin punaiset katot, kaukana siintävä vuoristo, kaunis panoraama Promenadelle, sekä toiselle puolelle satamaan. Linnakukkula on oiva paikka nauttia picnic-eväät nurmikolla, toki sieltä löytyy myös kahvilakin. Se on ihanan rauhoittava keidas, josta löytyy myös kaunis vesiputous. Kukkulalle vievillä kaduilla on kauniita näköalapaikkoja  ja puiden siimeksessä istumaan houkuttelevia penkkejä. 

Promenade des Anglais
Nizzan satama
Picnic-eväät mukaan tottakai.

Linnakukkulalta on hyvä siirtyä kohti merta ja Promenade des Anglaisia, eli Nizzan rantabulevardia. Englantilaisten lomailijoiden mukaan nimetty bulevardi on kilometrien mittainen, jonka toiselle puolelle jää välimeri ja toiselle puolelle kaupunki. Promenade on ihastuttava paikka ja luotu joutilaaseen kävelyyn ( itse asiassa se on loistava paikka myös aamulenkkeilyyn), maisemien ihasteluun ja sopivin välijoin pidettäviin taukoihin. Sellaisiin taukoihin, kun istutaan hiljaa niillä sinisillä tuoleilla ja vain tuijotetaan merta ja ajatellaan pieniä asioita.  

Nizzan ranta koostuu meren sileäksi hiomista kivistä, joten ihan sellaista perinteistä hiekkarantalomaa siinä ei voi viettää. Jos muhkurainen alusta ei innosta, niin rannalta löytyy myös osioita, joissa saat vuokrata rantatuolin. Ehdoton suositukseni ennen rannalle menoa on se, että käyt ostamassa uimatossut. Helpottaa suuresti uimaan menemistä ja varsinkin sieltä ylös nousua :) Ranta on oiva paikka auringonpalvontaan, mutta myös ihan vaan istuskeluun ja täydellisen kauniiden kivien etsintään.

Ne siniset tuolit.
Kuuluista hotelli Negresco ja yksi Promenade de Anglaisin maamerkeistä.

 Sitten muutama pienempi tärppi:

- herkuttele. Kaupunki on tulvillaan ihania herkkukauppoja, jäätelökojuja ja kahviloita. Ota se unelmien jäätelötötterö muutamalla pallolla. Itse asiassa makujen kirjo on niin valtava, että tätä neuvoa kannattaa kokeilla muutamaan otteeseen. Leppoisa himmailu varjoisilla kujilla jäätelöä syöden on elämän pieniä iloja. Istahda ihanaan kahvilaan ja tilaa vitriinin kaunein leivos. Arkena sitten kevennät, jos tarve vaatii.

- istahda illalla drinksulle. Varaa pöytä sopivasta lokaatiosta, tilaa kunnon aperol spritz, nauti ja ihastele ihmisvilinää. Lomalla ihmiset ovat onnellisimmillaan ja mikä olisikaan ihanampaa, kuin seurata onnellisten ihmisten elämää. Se kyllä vähän tarttuu se fiilis.

- syö illalla pitkän kaavan mukaan. Nizzalainen keittiö on sopiva sekoitus ranskalaista ja italialaista keittiötä ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. 

- herää aamulla aikaisin ja nauti vanhan kaupungin hiljaisista kujista. Pistä lenkkitossut jalkaan ja liity Promenade des Anglaisin lenkkeilijöiden seuraan. Nauti heräävästä kaupungista ja siemaise cappuccino ja croissant kiireettömästi aamupalaksi. Tai nappaa aamiainen mukaan paikallisesta leipomosta, takuutuoretta. 

- Nizza on taiteilijoiden kaupunki ja museoita riittää jokaiseen makuun. Kaupungista löytyy mm. Matisse-museo, Marc Chagall-museo ja lukematon määrä muita, sekä erinäisiä gallerioita.

- jos aikaa on enemmän, hyppää bussiin ja hurauta johonkin lähialueen kylistä tai kaupungeista. Nauti Monacon elitistisestä fiiliksestä Cafe de Parisin terassilla tai sen hurmaavasta kaudeudesta vanhassa kaupungissa. Ezen kylä korkealla kallion rinteellä on huikaisevan kaunis, Villefrance Sur Meristä löydät hiekkarannan ja ihanat, kapeat kujat ja pastelliset talot.

La Coulée Verte, ihana puisto, jonka keskellä on jalkapallokentän kokoinen suihkulähde, nimeltään veden peili. Sen yli sata vesisuihkua on ihastuttavaa katseltavaa ja varsinkin lapsien mieleen.
Rantapicnic

Niin tai näin, Nizza on ihana. Se on yhdistetty ranta- ja kaupunkikohde, jossa ei nyt välttämättä tarvitse tehdä mitään sen kummempaa. Ehkä parasta onkin antaa sen vain hurmata sinut rosoisella kauneudellaan, bellé epoque-arkkitehtuurillaan ja  laventelintuoksullaan. Se on kohde, jossa elämä on aina hetken verran ihanampaa, jossa päälle laitetaan kaunein mekko ja annetaan elämän viedä. 

La vie est belle <3

Laastari peukalossa ei välttämättä kuulu täydelliseen jäätelökuvaan, mutta oikeaan elämään sitävastoin kyllä.
Aperol spritz kukkatorilla auringon laskiessa. Täydellistä.