Norppalive vai norpat livenä - unohtumaton päivä Linnansaaren kansallispuistossa

Ensimmäinen bongaus.

WWF:n norppalive on kyllä meditatiivista katseltavaa. Pullervon ja kavereiden köllöttelyä auringossa tulee seurailtua lähes päivittäin. Ihan mahdottomia siinä ei tapahdu, mutta ehkäpä juuri siksi se onkin loistava kanava kaiken kiireen keskellä. Norppalive on kova juttu, mutta norpat livenä on kyllä sitten jo unohtumaton elämys. 

 Yksi pitkäaikaisista unelmistani toteutui vihdoin tänä keväänä, kun pääsin osallistumaan norppakuvauskurssille ja näin nuo suurenmoiset luontokappaleet ihan livenä niiden omassa elinympäristössään. Vaikka olen elämäni Saimaan rantamaisemissa asunut, niin olen vain kerran aiemmin niitä nähnyt. Silloin niitä oli kaksi paistattelemassa päivää Savonlinnassa jään reunalla. Olivat vaan sen verran kaukana, että vain hyvällä mielikuvituksella ne norpiksi tunnisti, mutta niitä ne oli. Lehdessä oli meinaan juttu ja ne kenellä kiikarit oli, asian varmistivat.

Norppakuvauskurssi järjestettiin Saimaa Holiday Oravissa, Linnansaaren kansallispuistossa. Juurikin siellä missä suurin norppapopulaatio asustaa. Kurssin vetäjänä toimia Pasi Lensu, palkittu luontokuvaaja ja yksi Järven tarina-elokuvan kuvaajista. Paras mahdollinen henkilö tutustuttamaan meidän niin luontokuvauksen, kuin norppien saloihin.

Auringossa on mukava köllötellä.

Ja mikä päivä se olikaan. Sää oli täydellinen, opastus ammattitaitoista ja Linnasaaren sokkeloinen saaristo mykistävän kaunis.

Kevät vasta heräili ja veneliikennettäkin oli vielä vähänlaisesti. Ihan paras mahdollinen hetki. Paras aika myös bongailla norppia, koska juuri touko- ja kesäkuun aikana ne pääsääntöisesti lepäilevät rantakallioilla nauttien auringosta ja vaihtaen karvaa. Kesäkuun jälkeen norpan näkee oikeastaan vaan silloin, kun se kurkistaa veden alta.

Meillä oli onni matkassa ja nähtiin kaiken kaikkiaan viisi eri norppaa. Norppa on turkkinsa ansiosta aikamoinen mestari piiloutumaan, niin hyvin se maastoutuu kallioille ja kaislojen sekaan. Taitava eräoppaamme tiesi oikeat paikat ja tarkalla silmällä kertoi minne kannattaisi katsoa. Ja siellähän niitä oli..ihania pulleroisia nauttimassa kevätauringosta. Ja onhan se huikea tunne nähdä jotain niin ainutlaatuista ja erikoista. Siellä se ensimmäinen tyyppi paistatteli kalliolla heinän seassa ja raukeasti käänsi päätään. 

Norppia katseltiin ja kuvattiin hyvän matkan päästä ja tällä varmistettiin  se, etteivät ne häiriintyneet katselijoista. Toki yksi ujomman puoleinen kaveri pulahti aika nopeasti Saimaan aaltoihin meidät nähdessään. 

Hän poseeraa.

Me vietimme koko päivän seurailemassa luontoa ja norppien lisäksi vesillä seilasi ainakin yksi rantakäärme, joutsenia ja iso liuta muita lintuja. Onneksi matkassa oli myös ammattimaisia luontoharrastajia, joten aika hyvin saatiin myös opastusta lintubongailuun. Minulla oli ilo nähdä myös ensimmäistä kertaa kalasääski, joka oli rakentanut pesänsä korkealle kalliolle.

Retken puolessa välissä rantauduimme Linnansaaren ja patikoimme ylös Linnavuorelle ihastelemaan upeita näkymiä Saimaalle. Sillä välin eräoppaamme valmisti meille lounaan, joka nautiskeltiin nuotion äärellä. Mikähän siinä muuten onkaan, että ulkona ruoka maistuu vaan niin paljon paremmalta. Vaikka se muurahainen kipittää lautasella ja itikka pörrää korvan juuressa, niin eivät ne siinä hetkessä paljon haitaa. Pitstopin jälkeen norppabongailu jatkui ja hyvällä onnella. 

Upea päivä, unohtumaton kokemus. Sain hyviä vinkkejä luontokuvaukseen ja valokuvaukseen ylipäätään ja sain nautiskella mahtavasta luontoretkestä. Jos Sinua kiinnostaa norppabongaus ja luontokuvaus, niin tälläisellä retkellä molempiin on täydellinen mahdollisuus. Kannatta seurailla Oravin nettisivuja seuraavan kurssin osalta ( järjestetään ensi keväänä) tai voit osallistua ihan pelkästään lyhyemmälle norpparetkelle.  

Lisää fiiliksiä päivästä löytyy Oravin päiväkirjasta täältä.

Rantakäärme uintiretkellään.
Lokilla oli kelluva pesä.
Kalasääsken pesä korkealla kalliolla.
Kalasääski, eli sääksi. Vähän kaukaa, mutta se se on :)
Linnansaaren saaristo on kaunis.
Näkymät Linnavuorelta.
Kahvi ja puolukkarönttönen maistui lounaan jälkeen.
Eräoppaamme kuljetti meitä ammattitaitoisesti pitkin Linnansaarta ja tokihan hän norppien kotikalliot tuntee.
Kurssin vetäjä, Pasi Lensu.
Tyytyväinen osallistuja näyttää tältä :)