Pikku lomanen Berliinissä

Kävästiin syyskuun alussa Berliinissä. Kaupunki on ollut bucket-listalla jo tovin, tähän saakka kosketus on ollut vain pikainen koneen vaihto lentokentällä. Finnairilla oli sopivasti Plus-lentoja tarjouksessa, joten niiden ja jemmassa olleiden Finnair-plus-pisteiden kera kohti Saksaa. 

Hääpäiväkin sattui sopivasti päivää ennen reissua ja se vietettiin romanttisessa Airport Hotel Pilotissa. Ne ketkä on hotellia käyttäneet, löytänevät pienen ironian edellisestä lauseesta. Oikeasti Pilotti on hinta-laatusuhteeltaan loistava paikka yöpyä, jos lento sattuu lähtemään aikaisin aamulla. Hyvä aamiainen, lentokenttäkuljetus mennen tullen ja viikon maksuton pysäköinti. 

Berliinin hotelliksi valikoitui Victor´s Rezident Hotel viihtyisällä Friedrichshainin alueella. Upea hotelli ja loistava palvelu. Pisteet siitä, että hotelli olisi pakannut lähtöpäivänä aamiaisen lunchbagiin, mikäli emme olisi kerenneet aamiaiselle ennen taksin tuloa. Hotellin edestä kulkee linja-autot numero 100 ja 200, jolla pääsee näppärästi vaikka eläintarhalle asti. Bussireitti kulkee myös tärkeimpien nähtävyyksien ohi, joten hyppää pois mielenkiintoisessa paikassa ja jatka hetken päästä seuraavalla bussilla eteenpäin ( kannattaa ostaa päivälippu). Hotellin vastapäätä on viihtyisä puistoalue Volkspark Friedrichshain ja lähistöltä löytyy ravintoloita, kahviloita ja pikkuputiikkeja. 

Tiedossa oli, ettei Berliini ole mikään kaunis kaupunki ja se todellakin piti paikkansa. Toisaalta, sillä historialla se olisikin mahdotonta. Toisen maailmansodan pommitukset ja kaupungin kahtia jakanut muuri on todellakin jättäneet arpensa Berliiniin.  Ehkäpä Berliinin kauneus onkin siinä rosoisuudessa ja tietynlaisessa rappioromantiikassa. Toki kun oikein etsii, niin löytyyhän sieltä paikkoja, joissa lepuuttaa silmiään. Varsinkin kaupungin puistoalueet ovat ihan omaa luokkaansa. Jo aiemmin mainitsemani Volkspark, keskuspuisto Tiergarten ja Kreutzbergistä löytyvä Viktoriapark, joka ympäröi Berliinin korkeinta kukkulaa.  

Kolmen yön reissuun ei kovin tiivistä ohjelmaa kannata survoa, joten meillä ohjelma olikin aika vapaa. No sen verran oli suunniteltu, että eka päivänä käydään Berliinin eläintarhassa ( koska pandat) ja joku päivä syödään ne Mustafan kebabit, jotka ovat kuulemma Berliinin parhaat. Molemmat lunastivat lupaukset täysin. Berliinin eläintarha on loistava päiväretkikohde melkeinpä kaupungin sydämessä ( portille pääsee sillä bussilla nro 200). Erittäin siisti ja hyvinhoidettu paikka, jossa varmasti löytyy nähtävää niin lapsille kuin aikuisillekkin. Mulla on vähän kaksijakoinen ajatus eläintarhoista, mutta tämä oli kyllä positiivinen yllätys. Ja ne pandat. Ne on kyllä ihania.

 

 

 Eläintarhan kulmilta löytyy sitten paljon muutakin nähtävää, mm. KaDeWe eli euroopan suurin tavaratalo, jonka ylimmän kerroksen ruokaosasto on jo itsessään nähtävyys. Lähistöltä löytyy myös Ku`dammin ostoskatu ja pienen kävelymatkan päästä keskuspuisto Tiergarten. Tiergartenin kautta päästäänkin sitten suoraan Brandenburgin portille. Jossain vaiheessa kun jano yllättää, niin Bikini-ostoskeskuksen yläkerrasta löytyy hurmaava Monkey Bar jossa kannattaa ehdottomasti piipahtaa. Ihan vaan vaikka siitä syystä, että vessareissulla voit seurailla eläintarhan apinoiden elämää. 

 

 Berliinistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Museoita, gallerioita, musiikkia, katutaidetta, gourmetruokaa ja currywurstia. Kaupunki on hauska sekoitus boheemia taiteellisuutta, rappioromantiikkaa ja hienostunutta porvariutta. Must-nähtävyyksiä löytyy iso liuta, mutta miten orjallisesti niitä jaksaa tutkia, onkin toinen juttu. Mun vinkit muutaman päivän reissulle on tässä:

- hengaile puistoissa. Varsinkin keskuspuisto Tiergarten on ihanan rauhoittava keidas keskellä kaupunkia

- käy ihmettelemässä Alexanderplatzin itä-saksalaista arkkitehtuuria ja tv-tornia. Tästä pääsee myös kätevästi busseilla ympäri kaupunkia

- syö kunnon kebabit Kreutzbergissä. Kreutzberg on rento ja vähän rähjäinenkin alue, jossa vaihtoehtokulttuuri vaikuttaa monipuolisesti. Kreutzbergistä löytyy myös kaunis Viktoriapark-puisto ja Chamissoplatz, eli pommituksissa säästynyt kaunis aukio jota ympäröivät pastelliset kerrostalot.

- Käy ihastelemassa Hackesche Höfeä ( Scheunviertel, eli latokortteli),joka on värikäs sisäpihojen sokkelo, jugendin mestariteos. Ihania pieniä putiikkeja, taidegallerioita ja kahviloita. 

- syö currywurst ja palanpainikkeeksi pullo olutta. Herkullinen huikopala, jonka avulla jaksaa taas mennä eteenpäin.

- Ihastele maailman pisintä taidegalleriaa, eli East Side Galleryä. East Side Gallery on Friedrichchainin kaupunginosassa säilytetty 1,3 kilometrin mittainen pätkä Berliinin muuria, joka on täytetty eri taiteilijoiden tekemillä maalauksilla.

- fiilistele ilman kiirettä. Kävele pitkin Unter der Lindeniä, joka halkoo Berliinin historiallista keskustaa. Piipahda jossain mielenkiintoisessa museossa.

-jää ihmettelemään katutaiteilijoita ja katutaidetta. Me satuttiin keskelle musiikki- ja ruokafestivaalia joen varrella. Eli koko ajan sattuu ja tapahtuu, jossain päin kaupunkia.

- istu oluelle ja katsele rauhassa ympärillesi. 

- Berliini on kuulemma brunssitaivas. Jos sun hotellissa ei ole aamupalaa tai se on vähän vaatimattomampi versio, niin säästele ja mene brunssille. Tätä me ei kokeiltu, koska meidän hotellin aamupala oli kaiketi se aamupalataivas :)

-toinen vinkki mikä jäi kokeilematta on Berliinin yöelämä. Eli jos menojalkaa vipattaa, niin ihan varmasti löydät Berliinin yöstä sopivan mestan siihen nälkään. 

Rakastunko mä Berliiniin. No en. Syystä, että minulle se on ehkä vähän liian ruma kaupunki.

Menenkö uudestaan? Ehkä joskus. Tässä kaupungissa ei tullut sitä fiilistä, että tänne on päästävä uudestaan. 

No kannattaako sinne sitten mennä? No ihan varmasti! Onhan se kuitenkin Berliini.