Postikortteja Budapestista

Jos etsit matkakohdetta pitkälle viikonlopulle parin tunnin lentoajalla ja edullisilla hinnoilla niin valitse Budapest, Uskomattoman kaunis kaupunki täynnä arkkitehtuuria, yksityiskohtia, kauniita rakennuksia, upeita nähtävyyksiä ja  hyvää ruokaa. Käveltävän kompakti kaupunki täynnä kylpylöitä,  suloisia kahviloita, rauniobaareja ja pieniä ravintoloita. Hintataso on hyvnkin maltillinen, joten pienemmälläkin matkabudjetilla pärjää. 

Budapestiä kutsutaan Tonavan helmeksi ja Tonava virtaakin keskellä kaupunkia jakaen sen Budaan ja Pestiin. Budan puolelta löytyy vanhakaupunki , linnavuori ja kuninkaanlinna museoineen kirkkoineen ja viehättävine kujineen. Tunnelma on hyvinkin keskiaikainen ja onhan se myös Unescon maailmanperintökohde. Pestin puoli on vilkkaampi ja se on kaupungin taloudellinen keskus ja kaupungin liike-elämä on keskittynyt sinne. 

 Meidän hotelli on Budan puolella oleva Buda Castle Fashion Hotel, mikä osoittautui loistavaksi valinnaksi. Pienehkö hotelli loistavalla palvelulla ja kävelymatkan päässä kaikista Budan puolen  nähtävyyksistä. Illalla ihanan rauhallinen kaupunginosa, josta kuitenkin löytyi sopivasti ruokapaikkoja jokaiselle kukkarolle. Loistava yllätys oli myös se, että valikoiduimme "päivän vieraiksi" ja huoneemme olikin vaatimattomasti sviitti.

Siihen päälle koko matkan ajan täydeltä terältä paistava aurinko ja Budapest heräämässä kevääseen, loma tuntui aika täydelliseltä.

Mitäs siellä sitten kannattaa tehdä? Mun vinkit viikonloppulomalle on tässä:

- käy kylpylässä. Budapest on kuuluisa kylpylöistään ja ne ovatkin kokemus sekä ruumiille, että sielulle. Uskomattoman kaunista arkkitehtuuria,upeita mosaiikkeja, pykväskäytäviä, lämpimiä altaita, ulkoaltaita, hierontaa..vain muutamia mainitakseni. Kuuluisimmat kylpylät ovat Budan puolelta löytyvä  Gellert Spa, sekä Pestin puolella oleva Széchenyin kylpylä.. Varusteet voi vuokrata kylpylästä, mutta suosittelen ottamaan omat mukaan. Eli ainakin uikkari, sandaalit ja pyyhe on ihan hyvä olla omasta takaa. 

- kävele, ihastele, ihmettele. Pysähdy kahville ja leivokselle, käy oluella rauniobaarissa ( juutalaiskaupungiosan tyhjiin rakennuksiin perustettuja pienen kustannuksen baareja. Vähällä rahalla sisustettuna, hyvinkin persoonallisia ja rappioromantiikalla kyllästettyjä baareja. Tunnetuin lienee Szimpla Kert, jonka sisustus on näkemisen arvoinen). 

-Syö pienessä sivukujan ravintolassa. Hyvää paikallista ja varsin tukevaa ruokaa pikkurahalla. Gulassia, paprikakanaa tai lihahöystöä. Kauppahallin yläkerrasta löytyy useita ruokapaikkoja, joissa vatsan sää täyteen edullisesti ja nopeasti. Kaupungista löytyy toki kaikki kansainväliset ketjut ja muutenkin valinnanvaraa ruokailun suhteen. 

-seikkaile linnavuorella, kuninkaanlinnassa ja ihmettele maisemia kalastajalinnakkeelta. Tutki kirkkoja, muistomerkkejä, parlamenttitaloa ja juutalaisten muistomerkkiä "kengät tonavan varrella". Etsi mieluinen museo ja vietä hetki siellä.  Eksy kujille, ihastele katusoittajia, hauskoja patsaita ja ihmisvilinää.

- nauti, älä suorita. 

Heittämällä yksi kauneimmista kaupungeista, joissa olen käynyt. Kaunis alkukevään ensipäivinä ja uskoisin että kun kevät etenee ja vihreys valtaa kaupungin, se on hengästyttävän upea.