Suussasulava raparperi-valkosuklaapiirakka

Alkukesän ehdoton herkku on raparperi, joka oikoo lehtiään kohti aurinkoa jo hyvissä ajoin toukokuussa. Raparperikausihan jatkuu koko kesän, mutta kyllä niissä kevään ensimmäisissä raparpereissa on jotain taikaa. Lupaus auringosta ja muisto lapsuuden kesistä. Niistä kesistä, kun paljasvarpain riennettiin raparperimaalle ja mummolan tuvan pöydän ääressä kastettiin ihanan kirpeä raparperi sokeriin ja haukattiin pala. Tai nautiskeltiin mansikka-raparperikiisseliä maitotilkan kera.

Raparperi on helppohoitoinen puutarhakasvi, jonka matka taimesta satoa tuottavaksi saattaa alkuun olla vähän pitkäveteinen. Raparperi vaatii aikaa juurtua ja vahvistua, mutta kunhan tästä vaiheesta on päästy se tuottaa satoa vuodesta toiseen, varsinkin suotuisalla kasvupaikalla. Se on kaunis puutarhan koristekasvina ja varsin monikäyttöinen kasvi ruoanvalmistuksessa. Perinteisimmillään raparperi on makeissa leivonnaisissa, mutta sitä kannattaa kokeilla myös ruoanlaitossa. Pistä raparperi grilliin pekoniin kääräistynä, keitä mausteinen chutney tai kokeile kalan kaverina.

Minä teen kesän ensimmäisistä raparpereista piirakan ja tällä kertaa raparperin kaveriksi rouhitaan valkosuklaata. Suussa sulava kirpeän ja makean yhdistelmä, jolla ei vaan voi mennä pieleen.

Raparperi-valkosuklaapiirakka

150 g voita

2 kananmunaa

2 ½ dl sokeria

2 dl kermaa

4 ½ dl vehnäjauhoja

1 ½ dl mantelijauhetta

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

5-6 dl raparperinpaloja

200 g valkosuklaata

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada voisula kananmuna-sokerivaahtoon. Lisää kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet varovasti käännellen. Vuoraa kakku- tai uunivuoka (esim. lasagnevuoka) leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Ripottele päälle raparperinpalat ja rouhittu valkosuklaa. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön kera.