Syksyn parhaat maa-artisokkapihvit

Hienostuneen makuinen maa-artisokka on syksyn paras tuttavuus. Se on muhkurainen ja näyttää hyvinkin hankalalta käsiteltävältä, mutta lopputulos on kaiken sen vaivan arvoinen. Maa-artisokka on lähtöisin Pohjois-Amerikasta ja se on ikivanha intiaanien viljelyskasvi. 1600-luvulla se rantautui Eurooppaan ja samaan aikaan sitä alettiin viljellä myös Suomen Turussa. Nimestään huolimatta se ei ole mitään sukua latva-artisokalle, sitä vastoin isoauringonkukan sukulainen se on. Sen lisäksi, että maa-artisokka on mainio raaka-aine ruoanlaittoon, on se myös aikamoinen terveyspommi. Se sisältää runsaasti ravintokuitua ja hivenaineita, erityisesti rautaa, eikä lainkaan rasvaa. Se on myös oiva lisä diabeetikon ruokavalioon, koska sen sisältämä varastotärkkelys on pääosin inuliinia, joka ei vaadi insuliinia hajotakseen.

Maa-artisokka on maultaan pähkinäinen ja hieman makea ja se taipuu niin pääruoaksi kuin jopa jälkiruoaksikin. Melkoinen moniottelija siis! Tutuimmillaan maa-artisokka on kermaisessa keitossa, mutta sitä kannattaa kokeilla myös salaattiin, risottoon tai vaikkapa syödä ihan raakanakin. Minä tein maa-artisokasta tällä kertaa pihvit, jotka nautitaan sellaisenaan vaikkapa jogurttikastikkeen ja raikkaan salaatin kera.

 

Maa-artisokkapihvit

 

500 g maa-artisokkaa

3 isoa, jauhoista perunaa

2 salottisipulia

tuoretta timjamia

suolaa, mustapippuria

2 rkl vehnäjauhoja

2 rkl voita

Kuori perunat ja maa-artisokat ja keitä kypsiksi. Lisää maa-artisokat keitinveteen n. viisi minuuttia perunoiden jälkeen. Soseuta kypsät perunat ja maa-artisokat haarukalla. Kuori ja hienonna salottisipulit ja kuullota pannulla muutama minuutti. Lisää sipuli ja vehnäjauhot soseen joukkoon ja anna jäähtyä hetki. Mausta sose tuoreella timjamilla, suolalla ja mustapippurilla. Paista pihvit lettupannulla, kääntele muutaman kerran. Soseutettu pihvitaikina on vähän haasteellinen paistaa, joten voit myös raastaa perunat ja artisokat taikinaan.