Tertin Kartano - kaikille aisteille

yhteistyössä / Tertin Kartano 

Vaalenapunainen kartano huokuu vanhaa aikaa.

Laita silmät kiinni. Kuvittele kaunis, aurinkoinen toukokuun päivä. Sellainen päivä kun linnut konsertoivat sydämensä kyllyydestä, narsissit ojentelevat kauniita kukkiaan kohti pilvetöntä taivasta ja valkovuokot piileskelevät ujosti puiden katveessa. Kuvittele auringon kultaamat pellot ja pellolla kulkeva traktori. Kuvittele vaaleanpunainen kartano, joka henkii vanhaa aikaa, historiaa ja lukemattoman määrän tarinoita.

Tälläinen paikka on Tertin Kartano Mikkelissä, viitostien varrella. Tässä kartanossa ja näissä puitteissa saimme viettää ikimuistoisen iltapäivän bloggaajayhteisö Starboxin ja Pontin kera.

Tertin kartanon juuret juontavat jo 1500-luvulle ja Pylkkäsen suvulle tila on siirtynyt 1894. Nelisenkymmentä vuotta sitten ohjaksiin asettuivat Pepita ja Matti Pylkkänen ja heidän käsissään Tertistä on kuoriutunut yksi Itä-Suomen suosituimmista matkailukohteista.

Eikä ihme, Tertti hurmaa hillityllä charmillaan, aidolla miljööllään ja ihanalla vuosisadan vaihteen fiiliksellä varmasti jokaisen kävijän.

Tertin Kartano on edelleen myös toimiva maatila,jonka pihapiiristä löytyy kahvilapuoti, ihastuttavat hotellihuoneet ja tallipuoti. Puutarhan ystäville löytyy niin yrttitarha, kuin vanhaan navetan kivijalkaan rakennettu salaisuuksien puutarha. Eikä unohtaa sovi myöskään Tertin omaa ruusua tai arboretumia, josta itse asiassa alkoi meidän iltapäivän ohjelma.

Ihana, aurinkoinen Heli kertoi tarinoita historiasta ja nykypäivästä. Heli toimii kartanon operatiivisena johtajana ja tarina-aitta on ehtymätön. Aivan loistava opas.

 

Tilanne vaatii kuohuvaa!

PARAS AIKA  ISTUTTAA PUU OLI KAKSIKYMMENTÄ VUOTTA SITTEN.TOISEKSI PARAS AIKA ON NYT.

Kivenheiton päästä pihapiiristä löytyy kartanon arboretum, jossa on noin sata erilaista puulajiketta. Siellä kuljeskellessasi saatat törmätä balettitanssija Vladimir Malakhovin tai kapellimestari Valeri Gergijevin istuttamiin nimikkopuihin, sekä nyt myös Starboxin ja Pontin ihan omaan metsälehmukseen. Puutarhuri Martinin opastuksella ja kuohuvan siivittämänä puu saatiin istutettua ja siinä se kuulemma ainakin seuraavat kuusikymmentä vuotta ilahduttaa kävijöitä. Ainutlaatuinen pieni, mutta kuitenkin niin suuri ohjelmanumero. 

Anna, Anni ja Jukka onnistuneen istutuksen jälkeen.

NIINKUIN TÄHDET SAAVAT TAIVAAN LOISTAMAAN JA NIINKUIN KUKAT JA YRTIT TEKEVÄT MAAN SILMÄLLE SULOISEKSI 

Arboretumilta matka jatkui yrttitarhaan, joka vielä tässä vaiheessa kevättä vasta ojenteli lehtiään muutamaa aikaista kukkijaa lukuunottamatta. Kesän edetessä yrttitarha huumaa tuoksullaan ja kauniilla muodollaan. Ja ihan pelkästään silmäniloksi yrttitarha ei ole tehty, vaan se antaa loistavan perustan kartanon kulinaarisille nautinnoille. Sillä on siis sekä mieltä että ruumista ravitseva vaikutus. Ja mikä olisikaan hurmaavampi kokemus, kuin lounastaa ulkona yrttitarhassa tai sisällä viehättävässä kahvilassa. Ja sinne kahvilaan vei polkumme seuraavaksi.

Heli kertoi yrttitarhan lajikkeista ja kuinka niitä käytetään kartanon tuotteissa.

 

 

KUPILLINEN KAHVIA VOI OLLA ALKU ELINIKÄISELLE YSTÄVYYDELLE

Kahvila- ja herkkupuoti tarjoaa avun, jos kahvihammasta kolottaa tai mieli tekee tukevampaa ruokaa. Puoti on auki joka päivä ja sieltä löytyvät suussasulavat suolaiset ja makeat leivonnaiset, sekä herkullinen lounas sesongin tuotteilla. Puodista löytyy myös loistava valikoima erilaisia herkkutuotteita, jotka ovat varta vasten kartanolle suunniteltuja. Ja brändi on todella onnistunut..mikä sopisikaan paremmin vaaleanpunaisen kartanon henkeen kuin ruusukahvi tai ruusukuohuviini. Tai mitäs sanotte tryffeliöljystä, kartanon omasta näkkileivästä tai yrttisokerista. Herkkujen lisäksi puodista löytyy kattava valikoima suloisia sisustustuotteita. 

Kahvilarakennus edustaa pihapiirin nuorinta rakennuskantaa ja onnistuu sulautumaan joukkoon vaivattomasti.

 

Kahvilan herkut saavat veden kielelle.
Kahvilan kaunis kattaus.
Kahvilaan pääsevät myös karvaiset kaverit. Hän oli juuri tullut kampaajalta kahvittelemaan.
Puodin herkkutuotteet ovat Terttiin varta vasten suunniteltuja ja niistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Monet tuotteet ovat myös valmistettu Tetin omista raaka-aineista.
Elämän tärkeimpiin hetkiin
Mansikkamelli on oiva kesätuliainen.
Puoti on tulvillaan ihastuttavia sisustustuotteita.
Kahvila on kauniisti somistettu.
Farmihotellista löytyy viisi viehättävää huonetta. Lisäksi rakennuksesta löytyy kesäisin tallipuoti.
Hotellihuoneen kodikas tunnelma.

 AARRE LÖYTYY KELLARISTA

Kellariin ei kaikilla ole asiaa, mutta meillä oli onni matkassa. Kartanon kellariin laskeudutaan kivisiä portaita pitkin ja oven takaa löytyy jokaisen säilöntä-entusiastin unelma. Sellainen keidas, jossa viihtyisi pitempäänkin vain ihmettelemässä kaikkia purkkeja ja purnukoita. Säilykkeitä, öljyjä, kompotteja ja hilloja joka lähtöön. Löytyy ihan perinteisiä versioita ja nyt kun kerran palkitun ravintolan pyhimmässä ollaan, niin myös hieman erikoisempia tuotteita. Tertti pysyy ajan hermolla historista huolimatta ja kartanossa kehitetäänkin koko ajan uusia tuotteita. Ja hyvä niin, koska lopulta ne kuitenkin päätyvät kartanon ruokapöytään ja asiakkaiden iloksi. Ja kartanoonhan meidän reitti lopuksi vei, nauttimaan upeasta rakkaudella-menusta.

Kuinka kaunis kellari voikaan olla.

 

KARTANO, KULINARISTIEN KESTIHOVI 

Kartanoon astuttaessa tuntuu kuin aika pysähtyisi. Vaaleanpunainen kartano on sisältä juuri niin viehättävä kuin ulkokuori antaa ymmärtää. Se on kuin pieni aikamatka vuosikymmenten taakse. Huoneet henkivät vanhaa aikaa, se on kunnostettu pieteetillä ja historia on vahvasti läsnä.

Se on niitä paikkoja, joissa tekee mieli viettää aikaa, nauttia ikkunasta avautuvasta maisemasta, hypistellä vähän ja pohtia mikä mahtaa olla valokuvan vanhan naisen tarina.

Ja kun tämä osuus on hoidettu on aika nauttia siitä, minkä Tertti osaa parhaiten, eli herkullisesta ruoasta.

Ja ruokahan on se, mistä paikka tunnetaan. Se on lähiruokaa parhaimmillaan, maukas ja yllätyksellinen.  Siinä näkyy omistajien intohimo. Sekä ruokaan, että haluun tuottaa elämyksiä asiakkaille. Tertin kartano on erityisesti tunnettu yli viidenkymmenen lajin pitopöydästään, josta makuja ei puutu.  Perjantain rakkaudella menusta löytyi mm. haukea, ruusua ja samppanjaa, punastelevaa rakkauden salaattia, sekä muljahduksia apajilta ja kuohuviinikastiketta. Kesäisen pitopöydän listalta on pakko nostaa esille valkopapu-nokkosterriini ja kurpitsansiemenmousse, naudan kieltä ja karhunlaukkakastiketta, sekä ruusupannacotta. Nämä vain pari mainitakseni ja sillä osoituksella, että kesäretki Terttiin kannattaa varmasti.

Upea päivä, upeassa miljöössä. Jos et ole vielä käynyt, niin suosittelen lämpimästi laittamaan yhdeksi kesäkohteeksi. Tertti on kokonaisvaltainen elämys, kaikille aisteille. 

Itse aion kesällä käydä ainakin tutustumassa kartanon upeaan puutarhaan, josta löytyy jo vähän ennakkomaistiaisia täältä

Ja Tertin koko kesän löydät alla olevasta linkistä

http://www.tertinkartano.fi/

Ihastuttava ruokasali
Kaunis kattaus on puoli ruokaa, vai miten se meni?
Ihanat, pienet yksityiskohdat.
Mikä mahtaa olla valokuvan rouvan tarina?
Kesän kaunein salaatti, ei epäilystäkään.
Kippis rakkaudelle.
Suussasulava mansikkakakku.