Vaniljainen maa-artisokkakeitto

Syksyn ehdoton herkku on maa-artisokkakeitto. Ihanan lempeä ja suloinen keitto maustetaan tällä kertaa vaniljalla. Täydellistä sunnuntairuokaa tai niihin hetkiin kun haluat viedä arjen astetta korkeammalle.  

VANILJAINEN MAA-ARTISOKKAKEITTO  ( 3-4 hengelle)

500 g maa-artisokkaa

3 salottisipulia

2-3 dl kasvislientä ( tai voit lisätä kasvisfondin keitinveteen)

2 dl kuohukermaa

1 vaniljatanko

suolaa, pippuria

Kuori ja paloittele maa-artisokat ja laita ne odottelemaan kylmään veteen ( maa-artisokka tummuu helposti). Silppua salottisipulit. Sulata kattilassa nokare voita ja kuullota sipuleita ja maa-artisokkaa voissa viitisen minuuttia. Lisää kattilaan vesi ja kasvisfondi / valmis kasvisliemi, sekä vaniljatanko. Keitä niin kauan, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet. Poista vaniljatanko ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Laita kattila takaisin liedelle ja lisää kerma ja mausteet. Anna kiehahtaa. Tarkista vielä maku ja lisää suolaa jos siltä tuntuu. Voit koristella keiton juuressipseillä ja vaikkapa tryffeliöljyllä. Myös paistettu pekoni- tai parmankinkkumuru toimii loistavasti. 

Nauti hyvässä seurassa tuoreen leivän kera.