Väriä lautaselle - lämmin feta-juuressalaatti

Syksy on juuresten kulta-aikaa. Kauppojen hyllyt ja toripöydät täyttyvät kotimaisista juureksista ja valikoimasta on varaa valita. Porkkana, lanttu ja punajuuri ovat kaikille tuttuja, mutta ostoskoriin kannattaa ennakkoluulottomasti lisätä myös niitä vähän tuntemattomampiakin. Musta- raita- tai keltajuurta, tai vaikkapa retikkaa kannattaa kokeilla. Vähän myöhemmin syksyllä maa-artisokka on ehdoton suosikki ainakin omalla ostoslistalla.

Juurekset ovat aika täydellisiä pakkauksia, mutta siltikin melko aliarvostettuja. Harmi sinällään, koska ne ovat täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita ja ovat näin ollen huipputerveellisiä. Säilyvyys on hyvä ja käyttömahdollisuudet aika rajattomat aina keitoista salaatteihin ja raasteista jälkiruokiin. Ne ovat lähiruokaa parhaimmillaan ja hintaluokaltaan sellaisia, että niitä voi huoleti käyttää laajalla skaalalla.

Ja jos vielä yhden hyvän puolen kaivaa esille, niistä saa uskomattoman kauniita ja värikkäitä annoksia. Esimerkiksi tämän paahdetun feta-juuressalaatin, jota syödessä tulee väkisinkin hyvälle tuulelle. Se on kaunis, terveellinen ja helppo valmistaa. Se yhdistää makeat juurekset ja suolaisen fetan ja on täydellisen toimiva lämmin salaatti viileneviin syyspäiviin. Eli tässä salaatissa myös juusto lämmitetään uunissa juuresten kera. Ihan kokonaan kotimaista tai lähiruokaa tämä ei ole, koska bataatti on kasvatettu Yhdysvalloissa ja feta tulee Kreikasta. Tähän salaattiin voit myös käyttää mitä tahansa juureksia ja fetankin voi korvata vaikkapa vuohenjuustolla.

Lämmin feta-juuressalaatti (2-3 hengelle)

1 palanen fetaa (100-150 g)

1 bataatti

3-4 pientä punajuurta

2 porkkanaa

2 punasipulia

1 keltajuuri

muutama oksa tuoretta timjamia

oliiviöljyä

hunajaa

suolaa

muutama kuivattu aprikoosi

2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

Kuori ja pilko juurekset. Laita juurekset uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä ja hunajaa, sekä muutama timjaminoksa. Mausta suolalla.

Paahda juureksia uunissa 200 asteessa aluksi 30 minuuttia. Voit välillä pyöräyttää juurekset lastalla ympäri. Lisää paloiteltu feta juuresten sekaan ja anna olla uunissa vielä vartin verran. Juuresten kypsyessä paahda pinjansiemet kevyesti kuumalla paistinpannulla. Kaada juurekset ja feta tarjoiluastiaan, lisää sekaan muutama paloiteltu, kuivattu aprikoosi, sekä paahdetut pinjansiemenet. Koristele timjaminoksalla. Kastikkeena toimii esim. balsamico.