Viehättävä Vilna

Kun Tallinna on niin nähty ja Riika samoin, niin tunnin lentomatkan päästä löytyy Liettuan pääkaupunki, viehättävä Vilna. Upea arkkitehtuuri, kaunis Vanhakaupunki ja edulliset hinnat. Mitäpä muuta sitä viikonloppulomalta voisi toivoa. Vilna on siisti ja turvallinen matkakohde, josta löytyy jokaiselle jotakin. Keskieurooppalaista kaupunkikulttuuria, loistavia ravintoloita ja hengen kultturia sitä janoavalle. Mikään turistirysä Vilna ei ainakaan vielä ole, joten kaupunki on rauhallinen ja siisti paikka leppoisaan lomailuun.

Hotelliksemme valikoitui Vanhankaupungin kulmilta City Hotels Rudninkai. Siisti ja pieni hotelli ihan kävelymatkan päästä vanhankaupungin sykkeestä. Valoisat huoneet ja hyvä aamupala. Lämmin suositus tälle. Hotellien hintataso on kaupungissa vähintäänkin kohtuullinen, joten vaihtoehtoja riittää. Lentokentältä pääsee kaupunkiin bussilla, mutta ei taksimatkan hintakaan lomabudjetissa paljon tunnu ( 16 €).

Vilnan Vanhakaupunki kuuluu Unescon maailmanperintälistalle ja sieltä löytyvät kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Aamunkoiton portti, Vilnan katedraali, Gediminaksen linnake ja yliopisto ovat kävelyetäisyydellä. Kauniit puistot, kävelykadut ja kurkistamaan houkuttelevat sisäpihat. Kaupungin "uuden puolen" me jätimme käymättä. Sieltä olisi löytynyt mm. entisessä KGP:n päämajassa sijaitseva Kansanmurhien uhrien museo, mutta jotenkin sen synkkä menneisyys ei muuten niin hilpeään viikonloppuun sopinut. 

Vanhan kaupungin vieressä, Vilnia-joen mutkassa sijaitsee boheemi taiteilijakaupunginosa Uzupis. Uzupiksen tasavalta julistautui itsenäiseksi 1997 ja sillä on oma lippu, presidentti, perustuslaki ja jopa oma 12 hengen vahvuinen armeija. Se on siis mikrovaltio. Itsenäisyyspäivää vietetään aina 1. huhtikuuta, aprillipäivänä. Aiemmin pahamaineisenakin kaupunginosana tunnettu Uzupis on viime vuosina vetänyt puoleensa yhä enemmän rikkaita ja kuuluisia ja sitä onkin entisöity hyvää vauhtia. Me odotimme vähän enemmän boheemiutta ja rappioromatiikkaa, mutta pääosin Uzupis oli liiankin siisti ja siloiteltu. Hauska paikka jokatapauksessa, eikä vähiten tuon taustansa takia. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. 

Uzupiksen perustuslaki sisältää 41.artiklaa. Nämä löytyvät Paupio-kadun varrelta usealle kielelle käännettynä.
Uzupiksen enkeli symboloi taiteellista vapautta

Vilnasta löytyy viehättäviä ravintoloita joka lähtöön, eikä hintataso todellakaan huimaa päätä. Me kokeilimme hampurilaisia, italialaista, ranskalaista ja tottakai paikallista keittiötä. Neljän hengen illallinen kunnon setillä juomineen kustansi yleensä 40-50 euroa. Liettualaista ruokaa pidetään Baltian parhaana ja se on varmasti helppo allekirjoittaa. Kokeile ainakin cepelinai-piiraita, eli zeppeliinejä. Perunataikinasta leivottuja mykyjä, jotka ovat täytetty jauhelihalla ja tarjoillaan kermakastikkeen kera. Liettualaisen keittiön ruoat ovat suhteellisen raskaita ja annokset todellakin riittäviä. Kokeile myös erilaisia pieniä piiraita, joiden täytteenä on juustoa tai lihaa. Tai herkuttele letuilla, jotka nekin kuuluvat olennaisesti liettualaiseen ruokaperinteeseen.

Kaupunkikävelyn lomassa kannattaa piipahdella paikallisilla terasseilla nauttimassa, no, paikallista olutta. Valikoima on laaja ja maku hyvä. Jos uskaltaudut jostain portista sisäpihalle, niin sieltäkin saattaa löytyä viehättävä pieni pubi joka tarjoilee paikallisia oluita kohtuulliseen hintaan ( 1,40 € / tuopponen). Unohtamatta suloisia kahviloita tai jäätelöbaareja.

Huhujen mukaan Vilnan yöelämäkin on varsin vilkas, joten jos se osuus kiinnostaa niin ainakin Tripadvisorin kautta kannattaa tsekata parhaat mestat. Näin keski-ikäisinä meidän yöelämään kuului drinksut terassilla ja kioskin kautta karkkipussin kanssa hotellille uinumaan. 

Olut-tasting
Cepelinai-piiraat, eli zeppeliinit

No mitäs sieltä sitten kannattaa ostaa. Kaupungista löytyy isojakin ostoskeskuksia, mutta Vanhankaupungin kujilta löytyy parhaat tuliaiset. Pellava- ja meripihkatuotteita löytyy jokaisesta kadunkulmasta. Lisäksi paikallisia keramiikkaesineitä kannattaa pakata matkalaukkuun. Myös puulelut ja paikallinen puukäsityö on hyvin edustettuina. Hintataso on tässäkin lajissa hyvin maltillinen. Toki kaupunki tarjoaa myös kaikki merkkiliikkeet pääkadun varrella, mutta niissä pitää kukkaronnyörejä availla jo isommin. 

Vilnasta on helppo piipahtaa myös lähikaupunkeihin. Junia ja linja-autoja menee tasaiseen tahtiin mm. lähikaupunkiin Trakaihin, josta löytyy vanha keskiaikainen linna. Trakai, Liettuan historiallinen pääkaupunki onkin yksi Liettuan suosituimmista nähtävyyksistä. Se on järvien ympäröimä kaupunki, jonka yli 600-vuotias linna on saarelle rakennettu. Trakaissa asuu edelleen pieni turkkia puhuva ryhmä, karaiimit. Viehättävä kaupunki, joka varsinkin kesällä antaa puitteet täydelliselle päiväretkelle. Siis jos ei sada..ja olihan se sateellakin varsin viehättävä. 

Trakain juna- ja linja-autoasemalta linnalle on muutaman kilometrin matka. Voit valita kauniin rantatien tai kävellä läpi kaupungin. Tuota väliä liikennöi myös kaupunkijuna, joka onkin aika leppoisa tapa matkustaa. Me taivalsimme linnalle pitkin rantatietä rapsakassa vesisateessa asenteella, että minkä kesä kastelee sen myöskin kuivaa. 

Linna on kaunis, mutta alkuperäistä siinä taitaa olla vain kivijalka. Sillä on mielenkiintoinen historia ja linnaromantiikasta pitävälle varmasti oivallinen kohde. Sisäänpääsy kustantaa 7 €. Seurueemme miespuoliset kävivät kiertelemässä linnan sisältäkin, mutta me Olavinlinnan kupeessa kasvaneet tulimme siihen tulokseen että kaukaa katsottuna se on parhaimmillaan. 

Trakain linna
Moneltas se meidän bussi lähtikään..Trakain bussiaseman aikataulu.

Jos siis etsit täydellistä kohdetta viikonloppumatkalle, niin valitse Vilna. Kaunis ja kompakti kaupunki ihan lähellä. Istahda terassille, ihmettele katuvilinää. Vieressä katumuusikko laulaa Red  Hot Chili Pepperssiä ja vähän matkan päässä toinen soittaa haikeasti viulua. Kohta ohi marssii onnelliset Khrisnat tanssien ja laulaen. On se aika ihana <3