Focaccia

Tämä herkullinen leipä tuli mieleen pitkästä aikaa ja sitähän täytyi tehdä. Focacciaan tykästyin ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Harvoin tulee tätä leipää tehtyä, mutta jatkossa varmasti useammin! Käytin leivässä vehnäjauhojen lisäksi sämpyläjauhoja, jotka toivat mukavaa suutuntumaa leipään. Leivässä rapea pinta, mutta mehevä sisus.

FOCACCIA (8-12 palaa)

Taikina

  • 2 tl kuivahiivaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sämpyläjauhoja
  • 3,5 dl vettä (kuivahiivalle 42 asteista)
  • 0,5 dl oliiviöljyä

Pinnalle

  • kirsikkatomaatteja
  • oliiviöljyä
  • rosmariinia
  • oliiveja
  • suolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään (myös kuivahiiva). Lisää lämmin vesi ja oliiviöljy. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Peitä taikina ja anna kohota 20 minuuttia. Vuoraa vuoka (käytin 23x30cm vuokaa) leivinpaperilla. Voitele leivinpaperi oliiviöljyllä ja siirrä kohotettu taikina vuokaan leivinpaperin päälle. Anna kohota vuoassa vielä toiset 15 minuuttia. Halkaise tomaatit ja asettele ne taikinan päälle leikkauspinta ylöspäin. Painele leipään oliiveja halutessasi. Voitele leipä oliiviöljyllä ja ripottele leivän päälle kuivattua rosmariinia ja suolaa. 

Paista 210 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Voitele juuri uunista tullut leipä oliiviöljyllä kertaalleen. Anna jäähtyä hetki ja leikkaa sitten haluamasi kokoisia paloja.