Jannen rahka-omenapiirakka

Tänä syksynä on tullut hyvä omenasato. Omenia on tullut kerättyä ennätysmäärä pakkaseen säilöön ja myös heti syötäväksi ja leivontaan tietenkin. Omenaa on täällä laitettu soseeksi ja lohkoiksi pakkaseen. Omenapiirakoita on tullut kokeiltua lähemmäs viittä erilaista.. :D

Täällä piirakkatehtaassa olen saanut viimein tehtyä itseä eniten miellyttävän piirakan. Piirakka ei ole liian makea, piirakassa on rapea reuna ja mehevä rahkatäyte kruunaa kokonaisuuden. Suosittelen kokeilemaan.

Ja eikun herkuttelemaan! 

JANNEN RAHKA-OMENAPIIRAKKA (28 cm vuoka)

Pohja

  • 1,25 dl ruokaöljyä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna

Täyte

  • 4-5 omenaa
  • 3 tl kanelia
  • 1 prk (250 g) maitorahkaa
  • 1 kananmuna
  • 2 dl omenasosetta
  • 0,5 dl sokeria

Vaniljakastike

  • 3 dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja
  • 2,5 tl vaniljasokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista pohja. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita kananmuna ja ruokaöljy joukkoon. Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Viipaloi omenat. Asettele viipaleet pohjan päälle ja ripottele päälle kanelia.

Sekoita maitorahkaan omenasose, sokeri ja kananmuna. Maista toki, onko täyte sopivan makeaa omaan makuun (ja lisää sokeria tarvittaessa). Kaada täyte omenien päälle.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

Valmista vaniljakastike. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset kattilassa, paitsi vaniljasokeri. Kuumenna seosta kokoajan sekoittaen, älä anna kiehua. Ota seos pois liedeltä, kun se on sakeaa. Lisää lopuksi vaniljasokeri seokseen.

Vaniljakastike sopii mainiosti tämän piirakan kanssa.