Joulukalenteri, luukku 19: Sämpylät aurinkokuivatulla tomaatilla

Joulukalenterin luukku 19 tulee vähän jälkikäteen blogiin.

Päätin tehdä sämpylöitä, mutta uudella twistillä. Sämpylät ovat maustettu aurinkokuivatulla tomaatilla, basilikalla ja päälle ripottelin seesaminsiemeniä. Niin hyvää ja vaihtelua perus sämpylöihin!

SÄMPYLÄT AURINKOKUIVATULLA TOMAATILLA (kaksi pellillistä)

Taikina

  • 50 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl vettä
  • 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioituina öljyssä (esim. Rainbow)
  • 2 rkl Muscovado siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 1,5 tl basilikaa jauhettuna
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • noin 10-11 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun

  • 1 kananmuna

Pinnalle

  • seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (tai kuivahiivaa käytettäessä kädenlämpöä lämpöisemmäksi). Käytin itse kuivahiivaa.

Sekoita 3 dl sämpyläjauhoja ja pussillinen kuivahiivaa keskenään ja sekoita ne lämpöiseen veteen. Lisää joukkoon siirappi, suola ja aurinkokuivatut tomaatit kuutioituina öljyssä.

Lisää suurin osa jauhoista ja alusta taikinaksi. Lisää jauhoja tarvittaessa.

Anna taikinan kohota 30 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele kummastakin tanko. Jaa tanko samankokoisiin osiin ja pyörittele niistä sämpylöitä.

Kohota sämpylöitä pellillä liinan alla peitettynä 20 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele sämpylöiden pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.