Kaura-porkkanasämpylät

Muistan tehneeni kauan aikaa sitten porkkanasämpylöitä ja nyt arjen keskellä tuli mieliteko tehdä niitä uudestaan. Näissä sämpylöissä porkkana tuo mehevyyttä ja kauraleseet sämpylään pinnalla tuovat kivaa rapeutta lopputulokseen.

Pyrin todellakin tästä eteenpäin tekemään leivät itse ja vähentämään kaupasta ostettua leipää. Mikään ei voita uunituoretta leipää kotona!

KAURA-PORKKANASÄMPYLÄT (noin kaksi pellillistä)

Taikina

  • 50 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl vettä
  • 3 dl porkkanaraastetta
  • 2 rkl Muscovado siirappia
  • 2 tl suolaa
  • 0,5 dl rypsiöljyä
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • noin 10-11 dl sämpyläjauhoja

Voiteluun

  • 1 muna

Pinnalle

  • kauralesettä

Raasta porkkanaraaste. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (tai kuivahiivaa käytettäessä kädenlämpöä lämpimämmäksi). Käytin itse kuivahiivaa.

Sekoita 2 dl sämpyläjauhoja ja pussillinen kuivahiivaa keskenään ja sekoita ne lämpöiseen veteen. Lisää joukkoon siirappi, suola ja porkkanaraaste.

Lisää kaurahiutaleet ja suurin osa jauhoista ja alusta taikinaksi. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja tarvittaessa.

Anna taikinan kohota 30 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele kummastakin tanko. Jaa tanko samankokoisiin osiin ja pyörittele niistä sämpylöitä.

Kohota sämpylöitä pellillä liinan alla peitettynä 20 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele sämpylöiden pinnalle kauralesettä. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.