Kesän kasvispiirakka

Kesä on aluillaan ja on viimein aika kaivaa kesäreseptit esille. Ensimmäisenä mieleen kesäherkuista tulevat erilaiset raikkaat salaatit ja grilliruoka. Suolaiset sekä makeat piirakat kuuluvat myös kesän ruokalistalleni. Ne ovat melko nopeita valmistaa ja piirakoista voi tehdä lukemattomasti eri variaatioita. Kesän alussa on pakko saada raparperipiirakkaa, kun ensimmäiset raparperit puskevat maasta. Raparperipiirakan ja vaniljajäätelön makuyhdistelmä on vaan voittamaton. Seuraavaksi onkin makean mansikkapiirakan aika ja loppukesästä herkutellaan marjapiirakoilla, kuten perinteisellä mustikkapiirakalla ja kirpsakalla puolukkapiirakalla kinuskikastikkeen kera. Tykkään kerätä marjat itse, mutta aina se ei ole mahdollista. Onneksi toreilta ja kauppojen tuorehyllyiltä löytyy aineksia värikkääseen kesäleivontaan. Juhlissa puolestaan suolaiset piirakat esim. lohi- ja poropiirakka pitävät pintansa makeiden tarjottavien rinnalla. Erilaiset juustot tuovat vaihtelua suolaisiin piirakoihin, esimerkiksi vuohenjuusto ja broileri ovat kokeilunarvoinen yhdistelmä!

Resepti on ruokaisaan kasvispiirakkaan, jota on tullut leivottua useasti. Piirakan pohjaan käytetyt ruisjauhot tuovat piirakkaan rukiin makua. Pohja on ihanan suussa sulava ja siihen ei ole käytetty lainkaan leivinjauhetta. Mehevä täyte sisältää runsaasti kasviksia ja niiden makua täydentämässä ovat turkkilainen jogurtti ja ruokakerma.

KESÄN KASVISPIIRAKKA

Pohja

  • 170 g puolikarkea vehnäjauho
  • 55 g ruisjauho
  • 150 g leivontamargariini
  • ¼ dl kylmä vesi

Täyte

  • 1 punainen paprika
  • 1 punasipuli
  • 60 g aurinkokuivattu tomaatti
  • 60 g fetajuusto
  • 1 dl juustoraaste (esim. emmental)
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl ruokakerma 4%
  • 300 g turkkilainen jogurtti 10 %
  • 2 tl yrttimausteita (esim. basilika ja oregano)
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • ½ tl suolaa
  • ripaus chilijauhetta

Pinnalle

  • 4 miniluumutomaattia halkaistuna
  • punasipulisuikaleita

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita keskenään jauhot ja pehmeä margariini. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voitele irtopohjavuoka (24 cm) ja painele taikina reilusti vuoan reunoille ja pohjalle (reunat saavat olla korkeat runsaan täytteen vuoksi). Esipaista pohjaa uunissa 10 minuutin ajan.

2. Hienonna paprika, aurinkokuivattu tomaatti ja sipuli. Säästä sipulista ohuita suikaleita piirakan päälle.

3. Riko kananmunat keskikoiseen kulhoon ja lisää joukkoon ruokakerma ja turkkilainen jogurtti. Sekoita tasaiseksi.

4. Murusta fetajuusto karkeiksi paloiksi ja lisää kaikki täytteen ainekset kulhoon nesteiden joukkoon. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Halkaise miniluumutomaatit ja koristele piirakan pinta tomaatinpuolikkailla ja punasipulisuikaleilla.

5. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla keskilämmöllä noin 45-60 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä ja täyte on hyytynyt.

6. Irrota jäähtynyt piirakka irtopohjavuoasta.