Kevyt kesäherkku: pavlovat kolmella tapaa

Marenki on sokerin ja kananmunan valkuaisen sekoitus. Marenki vatkataan vaahdoksi ja kuivatetaan tai kypsennetään. Marenkia voi valmistaa myös vegaanisena vatkaten aquafaban ja sokerin keskenään. Aquafaba vaahtoaa kauniisti ja siitä tulee valkoista ja kiiltävää valkuaisten tavoin. Aquafaba on yleisnimitys säilykekikherneiden ja -papujen liemelle, jolla voi pitkälti korvata kananmunan käytön ruoanlaitossa.

Tiesitkö, että marengin voi valmistaa monella eri tyylillä? Marenkia on kolmea eri tyyppiä: ranskalainen, sveitsiläinen ja italialainen. Ranskalaisessa marengissa valkuainen ja sokeri vispataan vaahdoksi ja lopputulos kuivatetaan haluttaessa. Sveitsiläinen marenki puolestaan kypsennetään vatkattaessa vesihauteen päällä. Italialaisessa marengissa vaahdoksi vatkattuihin valkuaisiin lisätään kuumaa sokerisiirappia samalla jatkaen vatkaamista. Italialaisessa marengissa valkuais-sokerivaahtoon lisättävä kuuma sokeriliemi kypsyttää kananmunan. Näin tehdystä marengista tulee koostumukseltaan sitkeämpi, eikä leivonnaista tarvitse enää käyttää uunissa.

Mitä ovat sitten pavlovat? Venäläisen ballerinan Anna Pavlovan tanssiasu inspiroi aikansa leipureita. Syntyi ilmava, kermavaahdolla ja hedelmillä päällystetty marenkikakku. Kakun tilalle valmistin pienempiä pavlovaleivoksia, jotka ovat käteviä tarjoilla.

Pavlovassa on rapea kuori, joka kätkee sisäänsä pehmeän vaahtokarkkimaisen sisuksen. Pavlovaan on lukuisia täytevaihtoehtoja, joissa vain mielikuvitus on rajana. Kokeilin kolmea erilaista täytettä ja kaikki maistuivat herkullisilta. Näitä leivoksia täytyy saada lisää!

PIENET PAVLOVALEIVOKSET | n. 16-18 kpl | keskivaikea

Ainekset

  • 4 kananmunaa
  • 2 dl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen tai kiertoilmalla 100 asteeseen. Aloita pavlovien valmistus erottelemalla kananmunien valkuainen erilleen keltuaisista. Vaahdota valkuaiset kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Lisää sokeria valkuaismassaan vähitellen. Marenki on valmista kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa.

Pursota valkuaisvaahto pellille leivinpaperin päälle pyöreiksi levyiksi (halkaisija noin 6 cm). Tee levyistä paksumpia reunoilta, jotta keskelle jää kuoppa täytettä varten. Marenkilevyjä tulee noin 16-18 kappaletta. Paista marenkeja uunissa noin tunnin ajan, kunnes marengit ovat rapeita ja irtoavat hyvin leivinpaperista. Anna marenkien jäähtyä ja valmista sillä aikaa täyte. Täytä jäähtyneet marenkipohjat.

KOLME TÄYTEVAIHTOEHTOA

Sitruuna-vadelmatäyte

  • 2 dl vispikermaa
  • 2 rkl Lemon curdia
  • tuoreita vadelmia
  • tuoretta sitruunaa

Vaahdota kerma, lisää joukkoon sitruunatahnaa ja sekoita tasaiseksi. Täytä pavlovat ja koristele tuoreilla vadelmilla ja sitruunanviipaleilla.

Mansikka-suklaatäyte

  • 2 dl vispikermaa
  • 100-150 g Valio suklaa tuorejuusto
  • 1 tl vaniljasokeria
  • makeutusta tarvittaessa
  • tuoreita mansikoita
  • suklaarouhetta

Vaahdota kerma sokerin kanssa. Lisää joukkoon tuorejuusto ja tarkista makeus. Täytä pohjat ja koristele tuoreilla mansikanviipaleilla ja suklaarouheella.

Hedelmätäyte

  • 2 dl vispikermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 rkl sokeria
  • hedelmiä
    • (esim. päärynää, nektariinia, luumua ja mansikkaa)
  • koristeluun orvokkeja

Vaahdota kerma sokerin kanssa. Leikkaa hedelmistä kauniita viipaleita. Täytä pohjat ja koristele ne hedelmäviipaleilla. Voit viimeistellä pavlovat syötävillä orvokinkukilla.

Klikkaa tähteä, jos tykkäsit reseptistä.