Korvapuustit

Korvapuustit maistuvat vuodenajasta ja päivästä riippumatta! Puustit maistuvat kahvin tai teen kanssa, mutta omasta mielestä paras juoma puustien kanssa on ehdottomasti kylmä maito.

Korvapuusteissa yksi päämausteista on kaneli. Käytän paljon kanelia, koska tykkään sen mausta. Kanelia on kuitenkin montaa eri lajiketta ja käytän nimenomaan ceyloninkanelia.

Tähän väliin pieni infopaketti wikipediasta: "Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) on todennut kumariinin olevan maksalle myrkyllinen aine ja suosittelee kumariinille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa. Kanelin säännöllinen käyttö ei siksi ole suositeltavaa, sillä lapsille pienetkin annokset voivat olla haitaksi. Harvinainen ja kalliimpi ceyloninkaneli (Cinnamomum zeylanicum) sisältää kumariinia huomattavasti vähemmän."

Täällä ja täällä vielä lisää kaneleista. Käytän siis leivonnassa parempaa ceyloninkanelia, jos kanelia tulee käytettyä suurempia määriä. Sitä saa ostettua mm. luontaistuotekaupoista. Toki tavallista markettikanelia sopii myös käyttää, mutta halusinpa kertoa, että muitakin vaihtoehtoja on! :)

Tiesitkö, että kansallista korvapuustipäivää vietetään 4.10.? Kokeile sinäkin leipoa näitä, ovat nimittäin hyviä!

KORVAPUUSTIT (n. 15 isoa pullaa)

Taikina

  • 5 dl maito
  • 50 g tuorehiiva
  • 1,5 dl sokeri
  • 4 tl kardemumma
  • 2 tl suola
  • 950 g puolikarkea vehnäjauho
  • 200 g voi

Täyte

  • 100 g voi
  • 50 g fariinisokeri
  • 50-60 g tavallinen sokeri
  • 3-4 rkl kaneli

Muurenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut. 

Lisää joukkoon suola, sokeri ja kardemumma. Lisää seokseen jauhoja ja vaivaa taikinaa, kunnes saat siihen hyvän sitkon. Lisää viimeiseksi loput jauhot ja pehmeä rasva.

Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa lämpöisessä paikassa muovikelmun alla noin 30 minuuttia (laskin tiskialtaaseen lämpöistä vettä ja laitoin kulhon sinne - kohosi hyvin!).

Kauli kohonnut taikina 0,5-1 cm paksuiseksi ja levitä päälle pehmeä voi, sokerit ja kaneli. Rullaa taikinalevy ja leikkaa rullasta kolmioita. Käännä kolmiot kärki ylöspäin ja paina pikkurillien avulla keskeltä, jotta puusteihin tulee kaunis kuvio.

Sivele puustit kananmunalla ja koristele mantelilastuilla ja raesokerilla.

Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia (riippuen pullan koosta).

Klikkaa tähteä, jos puustit maistuvat! ;)