Lohivoileipäkakku

Perinteinen lohivoileipäkakku sopii mainiosti suolaiseksi vaihtoehdoksi juhlapöydän tarjoiluun. Katso myös samalla tyylillä tehty kanavoileipäkakku täältä. Voileipäkakut ovat parhaimmillaan kun ne saavat maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Koristelukin kannattaa tehdä aivan viime metreillä ennen tarjoilua, jos mahdollista.

LOHIVOILEIPÄKAKKU | 8-10 hlö

Pohja

  • 9 viipaletta tummaa paahtoleipää (esim. Vaasan monivilja)

Kostutus

  • 5 dl vesi
  • 1 kalaliemikuutio

Kuorrute/täyte

  • 4 dl vispikerma
  • 200 g tuorejuusto
  • mausteita: tilli, pizzamauste, suola, sitruunapippuri

Täyte

  • 450 g loimulohta (säästä n. 50 g kakun koristeluun)

Koristeluun

  • jääsalaattia
  • kirsikkatomaatteja
  • sitruunaviipaleita
  • tuoretta yrttiä
  • loimulohta

Aloita leivonta valmistamalla kostutusliemi. Keitä kattilassa/vedenkeittimessä 3 dl vettä ja sulata kuutio nesteeseen. Viilennä kostutusliemi 2 dl kylmällä vedellä. Levitä paahtoleipäviipaleet (3x3) suoraan kakkupahvin/tarjoiluastian päälle ja leikkaa tarvittaessa reunat pois leivistä.

Valmista kuorrute vatkaamalla kerma ja tuorejuusto sekaisin kreemiksi ja lisää mausteet. Ota kreemistä talteen 1/3 kuorrutetta varten. Nypi lohi paloiksi ja tarkista ettei siinä ole ruotoja.

Kostuta leivät (kaikkea kostutuslientä ei tule käyttää) ja täytä kakku kreemillä ja lohella. Kuorruta viimeiseksi kakku ja koristele haluamasi näköiseksi.