Nakkipiilot ja kaksi dippiä

Viikonloppuna tein sorminaposteltavaa nakeista, jonka päälle kierritin voitaikinaa ja päälle ripottelin kuorittuja seesaminsiemeniä. Dipeiksi tein majoneesipohjaiset valkosipulidipin ja hunaja-sinappidipin. Kokonaisuuden kruunasi marinoidut uudet perunat ja Rebelle kuohuviini.

NAKKIPIILOT (10 kpl)

Voitaikina

  • 2,25 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 110 g voita
  • 0,75 dl jääkylmää vettä

Sekoita kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää puolet voista ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä tai leivonta-alustan päällä 1 cm paksuikseksi, tasareunaiseksi suorakaiteeksi. Leikkaa loppu voi ohuiksi viipaleiksi terävällä veitsellä tai juustohöylällä ja levitä viipaleet keskelle taikinalevyä. Käännä taikinalevyn vastakkaiset sivut levyn keskelle. Taita vielä levy kaksinkerroin. Nipistä levyn päät kiinni, ettei voi pursua kauliessa. Kauli levy kevyesti painaen jälleen 1 cm paksuiseksi suorakaiteeksi (käytä jauhoja tarvittaessa apuna).

Taittele levy kolmeen osaan, tällä kertaa eri suuntaan kun viime kerralla. Toista kauliminen ja kolmeen osa taittelu vielä pari kolme kertaa. Nosta taikina lopuksi 15 minuutiksi levähtämään jääkaappiin.

  • 10 kpl lihaisia nakkeja
  • kuorittuja seesaminsiemeniä
  • voiteluun 1 kananmuna

Kauli taikinasta noin 1 cm paksu suorakaiteen muotoinen levy. Leikkaa levy veitsellä kymmeneksi siivuksi. Kiedo taikinasiivut nakkien ympärille. Aseta nakkipiilot leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele nakkipiilot munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet kultaisen värin.

VALKOSIPULIDIPPI

  • 1 dl majoneesia
  • 1,5 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl sitruunanmehua
  • ripaus mustapippuria

Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa.

HUNAJA-SINAPPIDIPPI

  • 1 dl majoneesia
  • 1 rkl makeaa sinappia
  • 1 rkl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl sitruunanmehua

Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa.