Vaniljainen panna cotta marjojen kera

Panna cotta on todellinen klassikkojälkiruoka. Panna cotta on italiaa ja tarkoittaa sananmukaisesti suomennettuna ”keitettyä kermaa”. Tämä herkullinen jälkiruoka tulee alun perin Pohjois-Italiasta Piedmontin alueelta. Panna cottan valmistuksessa kerma sakeutetaan liivatteen avulla vanukkaaksi ja maustetaan esimerkiksi vaniljalla, kaakaolla, kardemummalla, kookoksella tai kanelilla. Erilaiset juomat kuten kahvi tai kermalikööri sopii myös panna cottan maustamiseen. Vanukas tarjoillaan yleensä marjojen, hedelmien tai karamellikastikkeen kera.

Panna cotta kannattaa valmistaa hyvissä ajoin kylmään odottamaan ja ottaa sitten tarjolle. Vanukkaan hyytymiseen menee useampi tunti. Panna cottan voi valmistaa helposti laseihin, pieniin shottilaseihin tai erilaisiin leivontaan tarkoitettuihin silikonimuotteihin, esimerkiksi puolipallon muotoisiin muotteihin.

Panna cotta valmistetaan perinteisesti kermasta. Seuraavassa reseptissä olen käyttänyt kerman lisäksi maitoa, joka tekee siitä keveämmän version. Voit korvata maidon myös kermalla halutessasi.

VANILJAINEN PANNA COTTA MARJOJEN KERA

Ainekset

  • 2 dl vispikerma
  • 3 dl maito
  • ½ dl sokeri
  • 1 rkl vaniljasokeri
  • 2 ½ liivatelehteä
  • kotimaisia pakastemarjoja

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin viiden minuutin ajaksi. Sekoita sillä aikaa vispikerma ja maito sekaisin. Kaada seoksesta puolet kattilaan ja lisää joukkoon sokerit. Anna seoksen kiehahtaa. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kattilassa muiden ainesten kanssa. Kaada loput kerma-maitoseoksesta joukkoon.

Kaada seos nokalliseen kannuun ja annostele vanukas laseihin. Reseptillä tulee 4 isoa annosta. Anna panna cottan hyytyä jääkaapissa vähintään kolme tuntia tai yön yli.

Viimeistele annos kotimaisilla marjoilla.