Perinteinen mustikkapiirakka muropohjalla ja kahdella eri täytteellä

Lähdin hakemaan tuoreita mustikoita läheiseltä myyntikojulta ajatus mielessäni, että leipoisin mustikkapiirakkaa. Mustikkapiirakkaa on kuitenkin saatava joka kesä! Ajattelin tiivistää tähän postaukseen pari eri tyyliä miten tykkään tätä piirakkaa tehdä. Mustikkapiirakkaan sopii myös rukiinisempi pohja eli voit korvata osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla halutessasi.

PERINTEINEN MUSTIKKAPIIRAKKA MUROPOHJALLA JA KAHDELLA ERI TÄYTTEELLÄ

Muropohja

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja jatka sekoittamista. Sekoita jauhojen kanssa leivinjauhe ja kääntele jauhot vaahdon joukkoon. Painele valmis taikina piirakkavuokaan (n. 26 cm kokoiseen).

Täyte 1.

  • 300 g mustikoita (tuoreita tai pakaste)
  • 200 g (1 prk) kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 0,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • (1 rkl perunajauhoja, jos käytät pakastemustikoita)

Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle (pyörittele mustikat perunajauhossa, jos käytät pakastemustikoita). Sekoita kermaviili, sokeri, vaniljasokeri ja muna sekaisin. Kaada seos mustikoiden päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet hyvin väriä.

Täyte 2. 

  • 400 g mustikoita (tuoreita tai pakaste)
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl perunajauhoja (+ 1 rkl jos käytät pakastemustikoita)
  • ripaus vaniljasokeria

Sekoita ainekset sekaisin ja kaada pohjan päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 25-30 minuuttia, kunnes reunat ovat saaneet hyvin väriä.

Murupinta

  • 50 g voita
  • 50 g vehnäjauhoa
  • 50 g sokeria

Valmista halutessasi mustikkapiirakalle herkullinen ja rapea murupinta tällä seoksella. Sekoita ainekset sekaisin ja ripottele piirakan pinnalle ennen paistoa.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua. Tarjoile mustikkapiirakka esimerkiksi vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Piirakka maistuu herkulliselta myös ihan sellaisenaan.